GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
14 Ağustos 2024 Çarşamba 11:49

YKS açıklandı, İzmir’de kiralar uçtu!

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra gözler ev kiralarına çevrildi. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Buca’da öğrencilerin kalabileceği 1+1 daireler 15 bin TL’den başlıyor. Bu fiyata bile zor bulunuyor. Çoğunlukla 16-17 bin TL civarında daireler var. Eşyalı daireler 20-25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Diğer bölgelere bakacak olursak, Bornova ve Bayraklı’da 20 bin TL’den aşağı ev yok” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – ÖSYM, üniversite yerleştirme sonuçlarını açıkladıktan sonra öğrencilerin ve ailelerin gözleri konut kiralarına çevrildi. 

Aile evinden ayrılarak farklı şehirde üniversite okumaya gelen öğrenciler, barınma sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Özel yurt fiyatlarının 65-130 bin lira arasında değiştiği İzmir’de öğrenciler için kiralık daireler de cep yakıyor.

‘MÜTEAHHİTLER İZMİR’DE KONUT ÜRETEMİYOR’
İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni sezon ev kiralarına yönelik Egedesonsöz’e açıklamada bulundu.

Güleroğlu, açıklamasında “Kiralar zaten İzmir’de çok yüksek. Kiraların çok yüksek olmasının birinci nedeni, geçmişte yaşanan iki kere arka arkaya gelen yüzde 25 olan kısıtlı kira artışlarıdır. İkinci nedeni ise müteahhitler İzmir’de konut üretemiyor. Çünkü konut kredi faiz oranları yüksek, konut kredisi yüksek, limitler düşük. Müteahhitler ev imal edip satmıyorlar. Hal böyle olunca da konut açığı ortaya çıkıyor. Bu konut açığından kaynaklı üniversitelerin, hastanelerin burada olması da otomatik olarak bunu engelliyor ve fiyatları yükseltiyor” ifadelerini kullandı.

‘1+1 DAİRELER 15 BİN TL’DEN BAŞLIYOR’
Üniversitelerin bulunduğu ilçelerde kira fiyatlarının arttığını söyleyen Güleroğlu, “Buca’da öğrencilerin kalabileceği 1+1 daireler 15 bin TL’den başlıyor. Bu fiyata bile zor bulunuyor. Çoğunlukla 16-17 bin TL civarında daireler var. Eşyalı daireler 20-25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Diğer bölgelere bakacak olursak, Bornova ve Bayraklı’da 20 bin TL’den aşağı ev yok” dedi.