GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Nisan 2016 Pazartesi 07:43

Yıldırım’dan Kocaoğlu’na: Sağlam eli tutmaya hazırım!

Başkan Kocaoğlu’nun ‘Körfez ve Yamanlar’daki ÇED süreciyle ilgili sert açıklamalara Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım’dan yanıt geldi: Ben sağlam eli, güçlü eli tutmaya hazırım...

İZMİR - İzmir’de Yamanlar’a yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ile ‘Yüzülebilir Körfez’ projesi kapsamında temizlik için gerekli Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) onayının bir türlük çıkmaması nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ‘İzmir Körfezi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ÇED Gerçekleri’ başlıklı bir basın toplantısı düzenleyerek sert açıklamalarda bulunmuş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a da seçim öncesi sözlerine atıfta bulunarak ‘Hani elimizden tutacaktın’ diye seslenmişti.

Milliyet Ege’ye konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Binali Yıldırım’dan Başkan Kocaoğlu’na toplu yanıt geldi.

Yıldırım, Kocaoğlu'nun bürokratları tarafından eksik bilgilendirildiği ve yönlendirildiğini belirterek, "Kocaoğlu'nun açıklamaları tamamen bir algı yaratmaya yönelik. Güya İzmir halkını, 'Projelerim hükümet tarafından engelleniyor. Ankara taş koyuyor' diyerek oyalamaya, eksiğini kapatmaya çalışıyor. Ama ne yazık ki işin aslı öyle değil" dedi.

'2 BAKANLA GÖRÜŞTÜM'
Yıldırım, Büyükşehir'in İzmir Körfezi ile ilgili ÇED raporu için eksik evrakları olduğunu belirtti, şöyle devam etti: "Kocaoğlu, taramayla çıkartılacak çamuru, Kuş Cenneti'nde bir yapay ada oluşturarak buraya dökmek istiyor. Hem Çevre hem de Orman Bakanlarımız Ramsar Sözleşmesi'ne öre bunun mümkün olmayacağını kendisine e söyledi, bana da defalarca anlattılar. İzmir Büyükşehir bürokratları, yapılacak ada ile detay vermiyor, veremiyor. İşin aksamaması, zaman kazanılması için taahhüt isteniyor. Hiçbir plan, oşinografik çalışma sunulamıyor. ÇED ciddi bir süreç. Konuşarak değil, istenilen evrakların tamamlanmasıyla sonuç alınır. Yine tekrar ediyorum, İzmir Körfezi ile ilgili bizim bakanlığımızdan de evrak istendi. Biz tamamladık. Onlar da tamamlasınlar!

Katı atık çöp imha tesisiyle ilgili olarak da, önemli açıklamalar yapan Yıldırım, "Başkan Kocaoğlu'nun kendisine de söyledim. Bu konuda Veysel Bey ile (Orman ve Su İşleri Bakanı) ile iki kez konuştum, rica ettim. Orman Genel Müdürlüğü, Yamanlara kurulacak tesis konusunda çok katı. Israrla olamayacağını belirtiyorlar. Kendisinin de söylediği gibi, Orman Genel Müdürlüğü böyle bir tesisin kurulacağı dört yer gösterdi. Bu yerleri ben de inceledim Menemen'deki yer, böyle bir tesisin kurulması için müsait. Karar versinler, bakanlık hemen ÇED raporunu verecek" dedi.

SAĞLAM ELİ TUTMAYA HAZIRIM!
Başkan Kocaoğlu’nun sıkıştığında suçu Ankara'ya attığını söyleyen Bakan Yıldırım, "Bundan vazgeçmesi lazım... Ben sağlam eli, güçlü eli tutmaya hazırım. Bakan arkadaşlara İzmir'in projeleri için gittiğimizde, elimizin güçlü olması lazım" dedi.

Yıldırım, “İzmir'e yapılacak olan hiçbir hizmet ve yatırım ne Ankara, ne de hükümetimiz tarafından engellenmez. Tam aksine, ben dahil herkes, İzmir'e de, Büyükşehir Belediyesi'ne de yardıma hazırız” diye konuştu.