GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Aralık 2021 Çarşamba 09:30

Yılbaşından sonra kağıt bulamayabiliriz!

Döviz artışı, yüksek enflasyon ve hammadde sorunu kağıt fiyatlarını da arttırırken İzmir Ticaret Odası Matbaacılık Grubu Meclis üyesi Sinan Yolcu “Şu anki görüntü yıl başından sonra kağıt namına hiçbir şey bulamayacağız gibi” dedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Kurdaki dalgalanma, yükselen enflasyon, hammadde tedarikinde sorunlar pek çok sektör gibi kağıt, ambalaj ve matbaacılık sektörünü de olumsuz etkiliyor. Kağıdın yanı sıra mürekkepten kalıba, boyadan kimyasala diğer matbaa materyalleri de ithal ediliyor olması baskı maliyetlerini arttırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ekim 2021 verilerine göre ortalama yüzde 53,6 zamlanan kağıt ve kağıt ürünleri yıllık bazda en çok zamlanan ürünler arasında yer alıyor. Bazı yayıncılar eski kitaplarını yeniden basmayacağını duyurdu. Pek çok yayınevi de kitap fiyatlarına zam yapmaya hazırlanıyor.

‘6 AY SONRASINA ZAMAN VERİLİYOR’
Sektörün temsilcilerinden İzmir Ticaret Odası Matbaacılık Grubu Meclis üyesi Sinan Yolcu son durumu Egedesonsöz’e değerlendirdi. Her gün yeni bir liste ile uyandıklarını belirten Yolcu “Haftada iki defa döviz üzerinden zam geliyor. Sektördeki kağıtların yüzde 90’a yakını dışarıdan ithal ediliyor ve şu anda aklınıza gelebilecek bütün kağıt ürünleri ile ilgili problemler var. Şu anki görüntü yıl başından sonra kağıt namına hiçbir şey bulamayacağız gibi. Avrupa’da bir anda aşırı talep yükseldi, Türkiye'ye çok az mal geliyor. Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil dünyada benzer bir durum yaşanıyor. Bugün tüccar yurt dışından sipariş verdiğinde 6 ay sonrasına zaman veriliyor ve fiyat belli değil” dedi. 

‘YÜZDE YÜZE YAKIN ZAM GELDİ’
Son bir ay içinde hem döviz hareketi hem de hammadedeki hareketlilikten dolayı yüzde yüze yakın bir zam geldiğinin bilgisini veren Yolcu şunları söyledi:

 “İşler yarıya yarıya düştü ama fiyatlar iki katına çıktı dolayısıyla bir iş dönüyor ama eskisi gibi değil. Döviz üzerinden yüzde yüze yakın ciro kaybettik ama TL üzerinden değişen bir şey yok. Bizim sektör komple ithal ürüne döndüğü için aklına gelebilecek her şeyde problem var… Boyada problem var, kağıt da problem var, kalıp da problem var, makine de zaten problem var… Sektörün her şeyi problem.”.

‘YOLDA GELEN HAMMADDEYE DE ZAM YAPILIYOR’
Tek çözümün Türkiye’de tekrar üretimin yapılmaya başlanması olduğunu ifade eden Yolcu “Dışarıya bağımlı olduğumuz sürece çözüm yok. Yolda gelen hammaddeye bile zam yapıyorlar. Bu sefer de ithalatçılar almak zorunda kalıyor. Onun da faturasını da biz örüyoruz. Tüccarlar da yerine mal gelmeyeceği için satarken fiyatları yükseltiyor. Matbaacılar da iş devam etsin personel çalışsın diye uğraşıyor ve stok mal almaya çalışıyor ancak biri stok yapınca bu sefer başka matbaa mal alamıyor. Hammadde de tedarik sorunu var. Örneğin şubat ayı için mal istiyoruz mart için tarih veriyorlar. Baskı tarihleri erteleniyor” ifadelerini kullandı.