GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Mart 2022 Perşembe 18:30

Yıkım kararı verilmişti: Kurul raporunda ne var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde zarar gördüğü gerekçesiyle yıkılması yönünde karar alınan Konak’ta bulunan belediye sarayıyla ilgili danışma kurulu raporunun ayrıntıları netleşti. Kurulun, ağırlıklı olarak mevcut binanın korunması yönünde görüş bildirdiği yıkılması halinde ise aynı ölçütte bina yapılmasını istediği öğrenildi. Oy birliğiyle yazılan raporda, “Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir” ifadelerine yer verildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın açıklarında yer alan Samos Fay Hattı'nda yaşanan depremin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Meydanı’ndaki belediye sarayıyla ilgili danışma kurulu raporunun ayrıntıları netleşti.

-BELEDİYE SARAYI'NIN YIKIM İHALESİNDE FLAŞ DEĞİŞİKLİK!

Büyükşehir’in konunun uzmanlarını davet ederek oluşturduğu ve belediye binası için ne yapılması gerektiği yönünde yol haritasını oluşturacakları açıklanan 16 kişilik kurul, hazırladığı raporu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sunmuştu.

Raporda, katılan üyelerin oy birliği ile alınan karar doğrultusunda binanın simge bir yapı olduğu ve mimari bir kimlik taşıdığı vurgulandığı öğrenildi. Belediye sarayının yapım sürecinde bir yarışmayla belirlendiği, kent kimliğinde ve kültüründe önemli bir yerinin olduğu dile getirilen raporda, “Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir” görüşüne yer verildi. Uzman heyet tarafından Konak Meydanı’nın İzmir’in tarihsel süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtilirken, belediye binasının da bu bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgulandı.  İzmir Büyükşehir Beleyesi başkanlık makamı ve belediye meclisinin kente yaşayanlar tarafından belirlendiğini vurgulayan rapor halkın iradesinin temsili olan binanın, sadece bir hizmet binası, ek bina olarak değerlendirilemeyeceği yönündeki görüşler de rapora not düşüldü.

Raporda, belediye binası için ilk etapta “güçlendirilmeli, revizyon yapılarak korunmalı” ifadelerine yer verilirken yıkılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik bir işlem yapılması halinde yerine aynı şekilde simge olacak bir yapının inşa edilmesi zorunluluğunun bulunduğunu anlatıldı.  Yeni yapılacak yapı ya da binaya ilişkin bir projenin bulunmaması nedeniyle kurul raporunda özellikle meclis ve başkanlık gibi halkın temsilini simgeleyen organların yer alması gerektiğini dile getirdi.

ÜNİVERSİTE RAPORUNDA ÇELİŞKİ
Kurulun ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin binanın yıkılmasına dayanak olarak gösterdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü tarafından hazırlanan raporu da incelediği öğrenildi.  Kurul üyelerinin, raporun kendi içinde çelişkili olduğunu kanaatiyle bir sonuç elde edilemeyeceği görüşünü belirttiği raporda, söz konusu üniversite raporundaki binanın kolonları ve dış görünen yerlerinden alınan örneklemlerin yetersizliğine vurgu yapıldı. Danışma kurulunda bulunan uzmanlar binanın oturma ve temel yapılarının da incelenmesi gerektiğini dile getirirken, bu durum üniversite raporunda büyük eksiklik olarak görüldüğü belirtildi.

KURULDA KİMLER VAR?
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman’ın ısrarlı çağrıları ve taleplerine rağmen TMMOB’a bağlı oda ve teknik kuruluşlardan kimsenin davet edilmediği danışma kurulunda alanında uzman ve tanınmış isimler yer alıyordu. Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan bina raporunda Tarihçi Prof. Dr. Ergün Aybars,  Mimar Prof. Dr. Fehmi Doğan, Şehir Plancısı Prof. Dr. Melih Ersoy, Mimar Prof. Dr. Hikmet Gökmen, Mimar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer,  Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Özgür Özçelik, Mimar Prof. Dr. A.Uğur Tanyeli, Şehir ve Bölge Planlamacısı Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Mimar Doç. Dr. Ahenk Yılmaz,  Mimar ve Peyzaj Tasarımcısı Deniz Aslan, Mimar Tamer Başbuğ, Mimar Ersen Gürsel, Mimar Necip Mutlu, Mimar Hasan Topal ile Mimar Mert Uslu isimler yer aldı.