GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Ocak 2022 Pazar 08:49

Yerli aşıyla ilgili tartışma devam ediyor... Turkovac ne kadar güvenilir?

Aynı zamanda veteriner hekim olan DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Ben VLP aşısında gönüllü oldum. Biz İran’a, Çin’e aşı göndermiş bir ülkeyiz. Turkovac da çok büyük bir emeğin sonucu ortaya çıktı. Herkes hatırlatma dozu olarak bu aşıyı gönül rahatlığıyla yaptırabilir” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Koronavirüs salgınında neredeyse iki yıldır üzerinde çalışıyan yerli ve milli aşımız Turkovac’ın onayı alındı ve geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın canlı yayında aşı yaptırdı. Ancak kamuoyunda Turkovac’a karşı güvensizlik ortamı oluşurken, DSP Genel Başkan Yardımcısı veteriner hekim Selçuk Karakülçe, aşıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Aşı üretme konusunda veteriner hekimlerin etkin ve yetkin olduğuna vurgu yapan Karakülçe, “Turkovac, arkasında çok büyük emeklerin ve bilimsel çalışmanın olduğu bir aşıdır. Herkes hatırlatma dozu olarak bu aşıyı gönül rahatlığıyla yaptırabilir” dedi.

VLP AŞISINA GÖNÜLLÜ DENEK OLDUM, TURKOVAC’A YETİŞEMEDİM

“Turkovac, öyle söylendiği gibi bir günde ortaya çıkmış bir aşı değil. Arkasında büyük bir emekle beraber, bilgi, birikim ve deneyim var. 17 aşı projemizden biriydi Turkovac… Diğer aşılar geriden geliyor ama Turkovac, güvenebileceğimiz bir aşıdır” sözleriyle adeta yerli ve milli aşımıza kefil olan Selçuk Karakülçe, araştırmalar sırasında VLP aşısının gönüllüsü olduğunu, ancak VLP’nin imkansızlıklar yüzünden Faz III aşamasına gelmediğini bildirdi. Gönüllü sayısı dolduğu için Turkovac’a gönüllü olamadığının altını çizen Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

TURKOVAC, BİZİM BİLİM İNSANLARIMIZIN ÜRETTİĞİ GÜVENİLİR BİR AŞIDIR

“Bu işi en başından beri takip ediyoruz. Sonuçların son derece olumlu çıktığını biliyoruz. Burada söz söylenmesi gereken şey şudur: Bu kadar bilgi birikim, bu kadar imkan varken, bu aşıyı neden biz bu kadar geç ürettik? Bu soruyu yetkililere sormak istiyorum. Onun haricinde sorulacak soru yoktur. Bizim hocalarımız, bilim insanlarımız, topluma dayatılmaya çalışıldığı gibi siyasallaştırılmış değiller. Hala etik değerlere inanıyorlar, etik değerler çerçevesinde çalışıyorlar. Turkovac aşısı, ülkedeki pek çok sorunun üstünü örtmek için kamuoyuna duyurulmuş bir olay değildir. Bizim ülkemizde tesis de var, bilim insanımız da var. Bizim ülkemizin yüzlerce yıllık aşı geleneği var. İngilizlerin bu ülkeden aşı yapıldığını farkına varıp kendi ülkelerine götürdüklerini biliyoruz. Çin’e, İran’a aşı vermiş bir ülkeyiz. Turkovac da bizim bilim insanımızın ürettiği, güvenilir bir aşıdır.”

TURKOVAC, EL ÜSTÜNDE TUTULMASI GEREKEN BİR AŞIDIR

İktidarı eleştirirken, Hıfzıssıhha’nın, aşı enstitülerinin neden kapatıldığını sorguladıklarını, ancak ülkenin öyle ya da böyle bir şekilde kendi aşısına kavuştuğunu belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Dolayısıyla doğru olanı, güzel olanı takdir etmek gerekir. Biz de aşımızı takdir ediyoruz. Turkovac aşımız el üstünde tutulması gereken bir aşıdır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turkovac’ın, Sinovac’tan daha etkili olduğu ortaya çıktı. Sağlık bakanımız canlı yayında aşısını yaptırdı. Bu aşıyı çıkaran ekibin başında dünyaca ünlü virolog, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamız var. Yerli ve milli aşımızda emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Turkovac’ı yaptırmak istemeyenlere saygı duyarım. Vatandaş tercih hakkını kullanmalı. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, insanlarımız gönül huzuru içinde Turkovac aşısı yaptırabilir. Aşı karşıtlarının önemli bir kısmı, yabancı aşıya karşıydı. İşte yerli aşımız çıktı. Gelin, aşınızı yaptırın. Unutmayalım ki, koronavirüsten kurtulmanın tek yolu, aşıdır.”