GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Mart 2016 Cuma 11:54

Yeni 'tarama' projesi: Körfez’e niyet, Meles’e kısmet!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meles ve Arap derelerinde dip taraması projesi başlatıyor. ÇED sürecine giren proje kapsamında 265 bin metreküp malzemenin taraması yapılacak.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzülebilir körfez için başlattığı Büyük Körfez Projesi için ÇED beklemeye devam ederken, Meles Deresi’nin temizlenmesi için dip tarama projesi başlattı.

Büyükşehir Belediyesi ‘Yüzülebilir Körfez Projesi’ kapsamında 2013 yılından bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapısında ÇED onayı beklerken, İZSU Genel Müdürlüğü kentin durumu diğer tartışma konusu olan ve özellikle yaz aylarda Halkpınar’da yayılan kokuyla gündeme gelen Meles Deresi temizliği için yeni bir proje başlattı.



265 METREKÜP TARAMA
İZSU tarafından hazırlanan Meles Deresi Mansap Mevkii’nde gerçekleşecek dip tarama projesi için proje, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunuldu.

Proje dahilinde Meles ve Arap derelerinin sıfır kotu altında batık çalışması nedeniyle, gerek yağışlarla beraber dere yatağına gelen atıkların, gerekse deniz ortamı gel-git hareketleri ile dere ağzına malzeme geri beslemesinin etkisiyle dere tabanında biriken 265 bin metreküp malzemenin taraması gerçekleştirilecek.

O GEMİLER KULLANILACAK
10 hektarlık alanda gerçekleşecek proje için toplam 5 milyon 565 bin TL bütçe ayırıldı. Taramadan çıkacak atıklar Urla Hekim Adası açıklarında bulunan dökü alanına taşınacak. 

Projede ayrıca Büyükşehir’in körfez projesi kapsamında alınan ve faaliyet gösteremeyen Tarama Gemisi ve Dökü Gemisi kullanılacak.