GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Mayıs 2016 Perşembe 13:26

Yeni genel başkanı İzmir’den kimler seçecek?

AK Parti’de Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakma kararının ardından 22 Mayıs’ta yapılması düşünülen olağanüstü kongrede oy kullanacak isimler de netleşti. İl Başkanı Bülent Delican’ın seçildiği il kongresinde 'delege' listesinde olan iki ismin yerine yedekten yenileri gelecek.

EGEDESONSÖZ – Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından genel başkanlık görevini bırakacağını açıklamasıyla çalışmalar başladı.

Parti, olağanüstü kongreyi 22 Mayıs’ta Ankara Arena Salonu’nda yapmayı planlarken yeni genel başkanı seçecek isimler de netleşti. 

Bir yıl önce yapılan olağan genel kurulda göreve seçilen Davutoğlu’nu seçen isimler illerde yapılan kongrelerde belirlenmişti.

Aradan geçen zamanda ölüm, istifa, farklı bir göreve seçilme ve başka illerde aktif görev alma nedeniyle bazı isimlerin yerleri boşaldı. İl Başkanı Bülent Delican’ın seçildiği İzmir kongresinde delege listesinde yer alan BMC eski CEO’su Cemal Öztürk Giresun’dan milletvekili olduğu, Karabağlar Belediye Başkan Adayı Necip Kalkan da 1 Kasım seçim sonuçlarına göre İzmir milletvekili olduğu için ‘milletvekili’ sandığında oy kullanacak. Yerine yedeklerden iki isim gelecek.

Delican’ın kurultay delege listesinin yedekler kısmında ilk iki sırada yer alan MÜSAİD İzmir Eski Başkanı Abdurrahman Çabuk ve İl Başkan Yardımcısı Ömer Gültekin asil listeye geçerek oy kullanabilecek.

İŞTE O İSİMLER
Olağanüstü kongrede İzmir’den İl Başkanı Bülent Delican dışında o dönemin Kadın Kolları Başkanı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Özen Kızılırmak, eski İl Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kırkpınar ile şimdiki Kadın Kolları Başkanı eski İl Başkan Yardımcısı Gözde Keskin oy kullanacak isimler arasında yer alacak.

Listeye,  o sırada görevde belediye başkanlarının tamamı da yazılmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı kongrede MHP’den AK Parti’ye geçerek rozet takılan Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül oy kullanamayacak. Şengül dışında, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ve Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez oy kullanabilecek.

AK Parti’nin 30 ilçe başkanı da seçimde delege olanlar arasında yer almıştı.

Yeni süreçte genel başkanı seçecek isimler içinde Yaşar Akbulut, Evrim Özen, Uğur Demirezen, Yakup Gülcan, Mustafa Durmaz, Ogün Asil Aydoğdu, Arslan Keskin, Neşat Arslan, Alparslan Ertük, Zafer Afyon, Kadir Özgirgin, Hüseyin Uzun, Oğuz Taboğlu, Erol Körüklü, Mehmet İmre, Ahmet Değirmenci, Abdullah Mertoğlu, Yaşar Kıkkpınar, Sami Molla Ahmet, Mehmet Emin Avşar, Temel Yıldırım, Mithat Çetin, Aslan Bilgi, Halil Demir, Hamit Nişancı, Sema Yeşilçimen, Mehmet Çektikçioğlu, Hasan Akbıyık, Safiye Özen Çiçek yer alıyor. Çiğli İlçe Başkanlığı görevinden istifa eden Özgür Kaner de parti üyesi olarak kaldığı için oy kullanabilecek.

AKTİF GÖREV ALMAYANLAR
Bu isimler dışında, o dönem kurultay listesinde yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan,  İl eski Başkan Yardımcıları Emrun Sulayıcı, Yunus Kalkan ve Rahmi Taştan, İzmir eski Milletvekili Taha Aksoy, İl eski Başkanı Ömer Cihat Akay,  Derya Türkgülü ve Burak Gültekin’in de oy kullanma hakkı bulunuyor.

OY KULLANABİLECEK ORGANLAR
Partide kongre olması durumunda genel başkan dışında, MKYK üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden parti Kurucuları ile partili bakan ve milletvekilleri büyük kongrenin tabii delegeleri olarak oy kullanabiliyor.