GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarifler
29 Kasım 2017 Çarşamba 10:36

Yemeye doyamayacağınız hamur köfteli yahni

Bir et sever için etin en güzel hali yavaş yavaş ve güzel bir ateşte tadını ala ala pişmesidir. Bu nedenle yahniye tüm et severler bayılır. İşte bu nedenle, daha tarifini okurken ağzınızı sulandıracak inanılmaz lezzetli bir tarifimiz var.

Malzemeler

Yahni için

1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 orta boy kıyılmış soğan, 2 defne yaprağı, 4 dal kekik, 500 gram parçalanmış biftek, 100 mililitre kırmızı şarap, 1½ çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı hardal tozu, 1 iri domates, 500 ml sebze suyu, 5 adet julyen doğranmış havuç, 500 gram soyulmuş ve doğranmış kabak, 150 gram kestane mantarı.

Hamur köfte için

150 gram un, ½ çay kaşığı hardal tozu, 2 ince doğranmış soğan, 3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 100 mililitre ayran.

Hazırlanışı

Yağı, büyük bir tencerede veya derin tavada ısıtın. Soğanları, defne yapraklarını ve kekiği içine atın ve orta ateşte yaklaşık 8 dakika sık sık karıştırarak, soğanlar altın rengini alana kadar karıştırın. Isıyı düşürün, biftekleri ilave edin ve çiğ kırmızı renk kaybolmaya başlayıncaya kadar karıştırın. Şarabı dökün, tavanın dibindeki kahverengi yapışkan parçaları seyreltmek için karıştırın. Un ve hardal tozunu serpin ve 1 dakika karıştırın. Etiniz bu koyu kıvamlı, zengin sosla kaplanmış hale gelmelidir.
Domatesleri katıp karıştırın. Sebze suyunu karıştırın ve kaynatın. Havuç, kabak ve mantarı ekleyip kapağını kapatın ve ara sıra karıştırarak 1 saat 40 dakika hafifçe kaynatın.
Yahniniz neredeyse pişince, fırını 190C’ye ısıtın. Bu arada, hamur köftelerinizi yapın. Un, hardal tozu, biraz biber ve bir tutam tuzu tavaya koyun, sonra soğan ve maydanozu karıştırın. Yağ ve ayran ikilisini karıştırın ve unu da ekleyip hafifçe çırpın. Gerektiğinde, kabın altındaki kuru parçaları almak için bir iki damla soğuk su ekleyin ve yumuşak, hafif yapışkan bir hamur elde etmek için karıştırın. Hamuru 8 parçaya bölün ve elinizle köfte şekline getirmek için yuvarlayın.
Eti sıcak güveç tabağına aktarın ve üzerine defne yaprağı ve kekik serpin. Hamur köfteleri tepesine oturtun ve sos içine bastırın. Güveci köfteler kabarana ve üzeri altın rengi olana kadar yaklaşık 20 dakika daha fırında pişirin. Üzerine kekik yaprakları serpip servis edin. Afiyet olsun.