GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Şubat 2022 Salı 13:05

Yemeksepeti kuryeleri de kontak kapattı!

Çalışma koşullarının iyileşmesi için sendikaya üye olan Yemeksepeti Banabi çalışanları şirketin sendikanın yetkisine itiraz etmesi üzerine açıklama yaptı. İtirazın geri çekilmesini isteyen işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamasını istedi. 

EGEDESONSÖZ - Yemeksepeti Banabi’nin İzmir’deki dağıtım biriminde çalışan kurye ve depo işçileri Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na üye olarak oldu. Sendika, yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak toplu sözleşme sürecinin başlatılması için harekete geçti ancak şirket, sendikanın yetkisine itiraz etti. 

Geçinebilecek bir ücret zammı, iş güvenliği önlemleri ve prim talep eden işçiler, TÜMTİS ile birlikte Alsancak’ta bulunan Yemeksepeti’nin binası önünde açıklama yaparak şirketin yetki itirazını çekmesini istedi.  Kontak kapatan işçiler, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Asgari değil insanca ücret” ve “İşveren zammını al başına çak” sloganları attı. 

İşçiler adına açıklama yapan Fırat Kara, “5 bin 500 lira ücret artı prim, yan haklar, hakkını arayan işçiler işten çıkarılmayacak, ekstra mesai ücretlerinde yemek parası, rapor aldığımızda primlerimizde para kesintisinin olmamasını, iş kolunun taşımacılığa geçilmesini ve sendikanın yetkisine yapılan itirazın geri çekilmesini istiyoruz” dedi. 

‘20-30 LİRA İÇİN CANIMIZI TEHLİKEYE ATIYORUZ’
4 bin 250 liraya kimsenin geçinemediğini söyleyen Kara şunları söyledi:

“Her şeye zam geldi, geçinmek zor. Zaten canımızla uğraşıyoruz, trafik bir yandan hava koşulları diğer yandan. 20-30 lira için canımızı tehlikeye atıyoruz. Bize bir şey olduğunda Banabi Yemeksepeti arkamız olacak mı? Bizim taleplerimiz belli, kararımız net. Yolumuzdan dönmek yok”.

“SONUNA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak da, “İki teker üzerinde sabahtan akşama kadar gezen arkadaşlarımızın hakkı bu değildir. Bize düşen payı istiyoruz. Emekçilerimizin iş kollarını değiştirerek geleceklerini ipotek altına alamazsınız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Asla yalnız değilsiniz, siz neredeyseniz oradayız” diye konuştu. 

“SEFALET ÜCRETİNİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”
TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli de TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, “TÜİK bağımsız bir kurum olmaktan çıktı, saraydan geleni açıklıyor. Bu rakamları asla kabul etmeyeceğiz. Emekçilerin yaşamını sürdürebilmeleri için en temel gereksinimi gıda ürünleridir. Ev kiraları, elektrik, doğal gaz faturaları bunları düşününce sefalet ücretini asla kabul etmeyeceğiz” dedi.