GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Eylül 2019 Pazartesi 14:06

Yaşar Holding’e İzmir’de 'özel plan' onayı

Yaşar Holding’e ait eski DYO Boya Fabrikaları’nın olduğu Bornova’daki araziye “ticaret” izni çıktı. İmar planlarındaki “konut dışı kentsel çalışma alanı” değiştirildi. Şirket, başvurusunda Folkart ve Avcılar İnşaat’a verilen izinleri örnek gösterdi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin en köklü sanayi şirketleri arasında yer alan Pınar, DYO Boya, Viking Kağıt gibi markalarıyla bilinen Yaşar Holding’e ait Bornova Kazım Dirik Mahallesi’nde bulunan 13 bin metrekarelik alan için “ticaret” izni verildi.  Mülkiyeti holdinge bağlı DYO Boya Fabrikaları’na ait olan eski fabrika tesisleri için bakanlığa başvuru yapan şirket yetkilileri yeni imar planı hazırladı. Planlarda, “konut dışı kentsel çalışma alanı” olarak görünen yer “ticaret alanı” olarak değiştirildi.

Aynı plan içinde, DYO Boya’ya ait 402 ada 165, 5 ada 179 ve 5 ada 183 parsel numarası ile kayıtlı toplam 13.430,34 m2 yüzölçümüne sahip taşınmazlar ile DSİ 2.Bölge Müdürlüğünü kullanımında olan 5 ada 178 ve 402 ada 166 numarası ile kayıtlı parsellerin de planı değiştirildi. DSİ’nin daha önce “konut dışı kentsel çalışma alanı” olarak planlanan arazisi “resmi tesis alanı” oldu.  DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu geniş arazilerin Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait arazilerin satışı gündeme gelince imar planlarının değiştirileceği ifade edilmişti.

Yaşar Holding, ticaret onayı talebinde bulunurken bölgede inşaatları yükselen Folkart A.Ş ile Avcılar İnşaat şirketlerini örnek gösterdi.  DYO, arazisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Kanun Gereğince Riskli Yapı olarak belirlendiğinin altı çizilirken planlama alanının yakın çevresinde Yaşar Grubuna ait DYO fabrikasının bulunduğu bölge 26 kat olarak, kuzeyinde yer alan 9 numaralı ada olan Pastavilla Fabrikasının bulunduğu bölgede yapılan imar plan değişikliği de 15 kat olarak bina yapma olanağının bulunduğu dile getirildi.

Başvuruda, “Planlama alanının yaklaşık 140 metre ilerisinde Folkart Life ve 600 metre ilerisinde ise Avcılar Effect inşaatları tamamlanmış konut alanları yer almaktadır. Folkart Life, bakanlık oluru ile onaylanmış olup, 16 katlı bir yapılaşmaya sahiptir” ifadeleri kullanıldı. 

Öte yandan planlama alanının bitişiğinde DSİ'ye ait merkez idare binaları yer alırken karşısında ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bulunuyor. Aynı güzergah üzerinde Yaşar Üniversitesi'nin kampüs binaları, kafeterya ve restoranlar yer alıyor. Bölgede, konut projeleri ve ticaret olanaklı geniş inşaatların yapımı sürüyor.