GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Eylül 2022 Perşembe 14:46

Yaşar Grubu’na 800 milyonluk plan onayında ayrıntılar netleşti

Yaşar Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili İdil Yiğitbaşı’nın eşi Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’ya ait olan 40 bin metrekarelik Urla’daki arazide yapılan plan değişikliğinin ayrıntıları netleşiyor.  Büyükşehir’in nüfus ve yapı yoğunluğu gerekçesiyle ret ettiği ilk planın ‘belediyeye hizmet alanı ayırmak’ karşılığında onaylandığı ortaya çıktı. Yiğitbaşı’nın eski planda yeşil alanda kalan alandan belediyeye pay vermesi dikkat çekti.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Urla İlçesi’nde Yaşar Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili İdil Yiğitbaşı’nın eşi Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’ya ait 40 bin metrekarelik SİT alanı içindeki arazide yapılan imar planı değişikliğinin ayrıntıları netleşiyor.

SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ… YAŞAR GRUBU’NUN O ARAZİSİNE İMAR ONAYI!

YAŞAR GRUBU'NUN SİT ARAZİSİNE İMAR ONAYI MECLİS GÜNDEMİNDE... '10 AYDA NE DEĞİŞTİ?'

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı”ndan çıkartılarak “3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilen, Urla ilçesi, İskele Mahallesi, 4392-4393-4396-4397-4398-4399-4400-4401-4402-4403-4404-4405 4406-4407-4384-4385-4386-4387 adaların, “Gelişme Konut Alanı, Park ve Yeşil Alan, Otopark ve Taşıt Yolu” olarak belirlenmesine ilişkin hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletilen plan taslağı kabul edilmemişti.  Önerilen 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı; İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonları tarafından değerlendirilmiş,  taşınmazların “Kentsel Gelişme Alanı” olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği ret edilmişti.  Bir yıl önce ret edilen plan teklifi,   kentin anayasası olarak ifade edilen 1/25000 ölçekli çevre düzeni planının genel ilke ve stratejileri ile nüfus kabullerine aykırı olduğu, alandaki yapı yoğunluğunu arttırdığı gerekçesiyle kabul görmemişti.

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’nın planlama ekibi ve yakın çalışma arkadaşlarıyla birlikte üzerinde önemle durduğu SİT alanı içindeki arazi altı ay bekletildikten sonra yeniden komisyonların gündemine geldi. İlgili ihtisas komisyonları konuyu görüşmeye başlarken iade edilen ilk halinden bir farkının olmadığı tespit edildi. Yiğitbaşı’nın arazide yaklaşık 800 milyon TL değer kazandıracak önerisinin ikincisinde daha önce yeşil alan olarak ayrılan alandan bir parçanın “belediye hizmet alanı” olarak ayrıldığı belirlendi. Belediyeye planlama karşılığında hizmet binası yeri verilirken daha önce ret gerekçesinde yer alan nüfus ve yoğunluk gibi önemli konularda bir değişim yapılmadı.

Tarihi Klazomenai antik kenti sınırları içinde yer alan söz konusu arazinin SİT derecesinin koruma kurulu tarafından düşürülmesiyle başlayan planlama çalışmaları sonrası bölgeye otel-turizm tesisi ya da rezidans yapılabilecek.