GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ekim 2016 Pazartesi 10:39

Yarımada’da yargının ‘dur’ dediği RES için acil kamulaştırma!

Yarımada’da yargı tarafından durdurularak imarı iptal edilen Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES projesi için Bakanlar Kurulu’ndan Karaburun ve Urla’da kamulaştırma kararı geldi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir’in yarımadasında rüzgar santrallerine karşı sivil inisiyatifin hukuki mücadelesi sürerken, projeler de birer birer önü açılmaya devam ediyor.

Bölge halkı Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES projesine ‘Yurttaş Davası’ çatısında örgütlenerek yargı mücadelesi vermiş, Ocak ayı sonunda çıkan yürütmeyi durdurma kararının ardından başlayan girişimlerle yeni bir ÇED süreci başlamıştı.

Çalık Holding’in başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası Valilikten de vize almıştı.

Tartışmalı projeyle ilgili bir önemli gelişme daha yaşandı. Bakanlar Kurulu Sarpıncık RES projesi için 2 ilçede acil kamulaştırma kararı alındığını açıkladı.

KARABURUN’DA YENİ YER
Bakanlar Kurulu, daha önce imar planları iptal edilen proje için Karaburun ve Urla’da kamulaştırma kararı aldı. Karar, Karaburun’da Salman ve Küçükbahçe mahallelerinde toplamda 8 bin 430 metrekarelik, üzerinde narenciye bahçesi bulunan alanın kamulaştırılmasını öngörüyor. Araziler Karaburun Salman Köprüsü’nün yanında yer alıyor.

URLA’DA KAMULAŞTIRMA
Karar kapsamına giren diğer alan ise Urla-Balıklıova’da yer alıyor. Daha önce Urla’da 40 MWe kapasiteli Demircili Rüzgar Santrali projesi bulunan firmaya Sarpıncık RES projesi kapsamında Balıklıova’da iki parsel için kamulaştırma gerçekleşecek.

Çalık Holding, İzmir-Karaburun bölgesinde yapılması planlanan Sarpıncık RES Projesi’ni gerçekleştirmesi halinde yılda 109 GWh elektrik üretebilecek.