GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Ocak 2017 Perşembe 08:27

Yarımada’da isyan günleri: Cennet koylarda yine balık çiftliği krizi!

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede planlanan yeni proje ile Seferihisar’da orkinos çiftliğinin kurulamadığı aynı yere balık çiftliği yapılmasına izin verilmesi 2 ilçeyi ayağa kaldırdı.

EGEDESONSÖZ – Cennet doğasıyla İzmir’in en özel bölgelerinde olan Yarımada’da balık çiftlikleri krizi yeniden hortladı.

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede 3 yıl önce Yunan firma tarafından kurulması planlanan ve halkın önüne set çektiği balık çiftliği projesine bu kez yeni bir firmanın talip olması ve akabinde başlatılan ÇED süreci ile Seferihisar’da ilçe halkı, çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin eylemleriyle önü kesilen orkinos balık çiftliğinin bulunduğu Sığacık Körfezi’ndeki yere yeni proje için izin verilmesi 2 ilçeyi ayağa kaldırdı.

BİNLERCE İMZA, BÜYÜK EYLEM HAZIRLIĞI

Karaburun’da 3 yıl önce Yunanistan menşeili Elekrosal’ın ÇED toplantısını basarak tepki gösteren köylülerin balık çiftliği istemediği alana bu kez Türk Agromey firması talip oldu. Daha önce bakanlıktan Karaburun’un Foça ve Menemen’e bakan Batı yönündeki sahiller için izin alan firma kafeslerin kurulumu için bakanlığa başvuru yaptı. 24 Ocak’ta ÇED toplantısı yapılacak olan dev balık çiftliği sahasına binlerce kişi tepki gösterdi.

Çevreciler ve bölge halkının change. org’taki imza kampanyası kısa sürede binlerce katılımcı bulurken, sivil inisiyatif 24 Ocak’taki toplantı için de hazırlık yapıyor. Edinilen bilgiye göre 15 Mart 2012’deki direnişin bir benzeri yeniden hayata geçecek ve ÇED toplantısı yaptırılmayarak projenin ruhsat almasının önüne geçilecek.

Yerel idare de karşı esnaf da!
Balık çiftliğine karşı mücadeleye yerel yönetim de destek veriyor. Bakanlığın onayı sonrası bir açıklama yapan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır yeni kurulacak çiftliklerin deniz kirliliğine neden olacağını, turizmi etkileyeceğini savunan sivil toplum temsilcileriyle yapılan toplantıda Karaburun Yarımadası'nın büyük bir kısmının doğal sit alanı olduğunu, Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için de çalışma yürütüldüğünü, bu kapsamda balık çiftliklerinin Küçükbahçe sahiliyle sınırlandırılması ve yenilerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Karaburun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Latif Ok ise 3 aylık turizm geliri ile geçimini sağlayan esnafın balık çiftliklerinden olumsuz etkileneceğini belirtti.



Koruma altına alınacaktı
Bölgede hızlı bir şekilde yayılan balık çiftliklerine karşı direnen ve sürekli eylemler yaparak seslerini duyurmak isteyen bölge halkı konuyu TBMM’ye taşımıştı. AK Parti İzmir eski Milletvekili İlknur Denizli de bölgenin “Biyosfer Rezerv Alanı ve Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edilmesi için çalışmaların başlatıldığını ifade etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda başlayan çalışmalarla ilgili bir sonuç alınamadı. Zaman içinde bu konuyla ilgili resmi bir işlem yapılmadı.

Talep Ankara yolcusu!
Öte yandan 2014’te change.org’ta atılan ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve diğer ilgili bakanlara iletilen 25 bin imzayla dile getirilen Özel Çevre Koruma Alanı talebi için harekete de geçildi. Başkan Çakır, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Kent Konseyi, Meslek Odaları, Kooperatifler ve sivil yapıların temsilcilerinden oluşan bir heyet ilgili kararın Bakanlar Kurulu’ndan ivedilikle çıkarılması talebini yinelemek ve  Yarımadadaki  tahripkar yatırımlar konularını görüşmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den randevu istedi.


İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan duyuruyla Ambarseki Mahallesinde Agromey Gıda ve Yem Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan yıllık 7 bin 500 tonluk Su Ürünleri Yetiştiriciliği Projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatıldığı ilan edilmişti.

YİNE AYNI BÖLGE, BAŞKAN’DAN MÜCADELEYE DAVET 

Belediye öncülüğünde, çevreciler, doğacılar, sivil toplum örgütleri başlattıkları eylemlerle sanatçılar ve gazetecilerin de desteğini alarak uzun süren mücadele sonrasında Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirtmeyi başaran Seferihisarlılar büyük bir şok yaşadı.



Akıntının yönü Sığacık’a doğru olması nedeniyle açık denize taşınan Orkinos Balık Çiftliği’nin kurulamadığı aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildi. Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisine 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşıma projesine Valilikten onay geldi.

Yeni projede firma, yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek.

Sığacık Körfezi’nin son bakir koyunu tehdit eden karar karşısında şok olan Seferihisar’da da sivil inisiyatif harekete geçti. Çevreciler ve bölge halkı projeye karşı net tavır koyarken Belediye Başkanı Tunç Soyer’den de mücadeleye destek çağrısı geldi.

Başkan Soyer, “Daha önce uzman ve bilirkişi raporlarıyla bu bölgenin balık çiftlikleri için uygun olmayacağını söylemiş ve mahkeme kararıyla çiftliğin yerini değiştirmeyi başartmıştık. Yine söylüyoruz. Bu bölge balık çiftliği için uygun değil. Sığacık Körfezi’nin son bakir kalan koyunu bu şekilde heba etmeye çalışmanın mantığını anlayamıyorum. 20 Ocak Cuma günü bilirkişi incelemesi gerçekleşecek. Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki olarak hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla, bu kararın iptal edilmesi için yine mücadele edeceğiz. Cuma günü saat 10.30’da duyarlı vatandaşlarımızı Sığacık’a davet ediyorum” dedi.