GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
6 Haziran 2024 Perşembe 19:05

Yarımada'da GES isyanı... Karaburunlulardan Çalık'a veto!

Çalık Holding, özel koruma bölgesi statüsündeki Karaburun’da hayata geçirmek istediği güneş enerji santrali projesinin halkın katılımı toplantısı vatandaşların tepkilerinden dolayı gerçekleştirilemedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çalık Holding bünyesinde yer alan Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Anonim Şirketi Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak güneş enerji santrali dikmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi.

ÇED süreci başlatılan proje tanıtım dosyasına göre şirket 13 adet türbinine ek olarak 10 adet GES dikmeyi planlıyor. Proje kapsamında, 150 milyon TL’lik yatırımla 23,166 MWm kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulması planlanıyor.



Projenin halkın katılımı toplantısı bugün gerçekleştirilmek istendi ancak Karaburunluların tepkilerinden dolayı yapılamadı. Bakanlık yetkilileri tarafından  “Halk, projenin yapılmasına karşıdır, yoğun protestolar altında toplantı yapılmamıştır, alandan ayrılınmıştır” olarak tutanak tutuldu.  Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısıyla gerçekleşen eyleme İzmir Kent Konseyleri Birliği ve çok sayıda çevre derneği de destek verdi.

GES sahaları İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanı çayır ve mera sahasında yer alıyor. Proje en yakın konuta ise 70 metre mesafede. Proje sahası koruma altındaki çok sayıda canlının da yaşam alanı. En yakın konuta olan uzaklığı ise 70 metreye kadar düşecek.



RES PROJESİ AYM’YE TAŞINMIŞTI
Öte yandan Sarpıncık RES projesine verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı açılan davada Danıştay, şirketin temyiz başvurusunu kabul ederek yerel mahkemenin Karaburunluların lehine olan kararını bozmuştu. Anayasa Mahkemesi ise Karaburunluların mücadelesini haklı bularak yeniden yargılama kararı vermişti.