GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Temmuz 2024 Salı 14:12

Yargıtay’dan ‘Babalar Grubu’ kararı: Cezaevine girecekler!

Kamuoyunda “Babalar Grubu” davası olarak bilinen davada FETÖ'ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla yargılanan iş insanları Ahmet Küçükbay, Şeref Sipahi, Abdullah Kavuk ve oğlu Metehan Kavuk hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararını verdi. Buna göre Küçükbay’a verilen 5 yıl 5 ay hapis cezası ile Sipahi’ye verilen 9 yıl 6 ay hapis cezası onandı. Küçükbay ile Sipahi’nin cezaevine girmesi bekleniyor. Abdullah Kavuk’a verilen ceza da onanırken yattıkları süre değerlendirildiği için cezaevine girmeyecek. Oğul Metehan Kavuk’a verilen ceza bozulurken dosyanın yeniden görülmesi kararlaştırıldı.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- İzmir’de “Babalar Grubu Davası” olarak bilinen FETÖ’ye finansal destek sağladıkları iddia edilen iş insanlarına yönelik davada yeni gelişme yaşandı.

Orkide Yağları’nın sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Otomotiv A.Ş.’nin sahibi Abdullah Kavuk ile Metehan Kavuk ve Sipahi Kuyumculuk’un sahibi Şeref Sipahi’nin temyiz dosyalarının yeniden değerlendirildiği süreçte Yargıtay 3. Ceza Dairesi, verilen cezaları yeniden değerlendirdi.

KÜÇÜKBAY VE SİPAHİ’YE CEZAEVİ YOLU
Yapılan değerlendirme sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’nin Ahmet Küçükbay'a verdiği 5 yıl 5 ay, Şeref Sipahi'ye verdiği 9 yıl 6 ay, Abdullah Kavuk'a verilen 4 yıl 4 ay 15 gün hapis cezalarını onayladı.

Alınan karara göre Küçükbay 10 ay, Sipahi 5 yıl hapis yatacak. Abdullah Kavuk’un yattığı süre değerlendirilerek cezaevine girmeyecek.

METEHAN KAVUK’UN DOSYASI YENİDEN GÖRÜLECEK
Metehan Kavuk’a silahlı terör örgütüne yardım suçundan verilen ceza ise bozuldu. Kavuk’un örgüt üyeliğinin şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin dosyadaki delillerle uyumlu olarak irdelenip yeniden karar verilmesi için dosyayı tekrar izmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına gönderdi.

ŞİRKETLER YENİDEN MERCEK ALTINDA
Diğer yandan iş insanlarının şirketlerine atanan kayyumlar konusunda da Yargıtay kararını verdi. Kayyım tarafından denetlenen şirketler konusunda müsadere sürecinin devam edip etmeyeceği, şirketlerin FETÖ Terör Örgütü ile iltisaklının olup olmadığı noktasında yeniden denetim yapılması yönünde karar alarak dosyayı İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına gönderdi.

NE OLMUŞTU?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince örgüte finans sağladıkları iddia edilen iş adamlarına yönelik operasyonlarda aralarında TMSF'ye devredilen Küçükbay Şirketler Grubu sahibi Ahmet Küçükbay ile gayrimenkul, otomotiv, akaryakıt sektöründeki yatırımlarıyla tanınan, FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucu üyelerinden Abdullah Kavuk'un da aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı.

İzmir'de, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, düzenlenen operasyonda da FETÖ'nün Ege Bölgesi'ndeki para trafiğini yürüttükleri, iş adamlarından topladıkları yüklü miktarda bağışı örgüte aktardıkları iddia edilen kuyumcu Şeref Sipahi yakalanmıştı. Sipahi'nin de Küçükbay ve Kavuk gibi kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucularından olduğu iddia edilmişti.

İddianamede, sanıklar Küçükbay, Abdullah ve Metehan Kavuk ile Sipahi'nin, "Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından cezalandırılmaları talep edilmişti.

Yargılama sonucunda mahkeme Ahmet Küçükbay'ı 'FETÖ üyeliği' suçundan 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezayı ektin pişmanlık indirimiyle 6 yıl 6 aya, iyi hal indirimiyle de 5 yıl 5 aya indirerek tahliye etti. Şeref Sipahi'ye de 'FETÖ üyeliği' suçundan 9 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Abdullah Kavuk'u 'FETÖ üyeliği' suçundan 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Kavuk'un tutukluluk halinin devamına karar verirken, davanın tek tutuksuz sanığı Metehan Kavuk'u da aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti.

BÖLGE MAHKEMESİ KARARI KISMEN BOZDU
Kararı sanık avukatları temyiz etti. Temyiz başvurusu üzerine dosyayı görüşen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar kısmen bozdu. Bozma kararında Abdullah Kavuk'a verilen 13 yıl hapis cezası, istinaf sürecinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması nedeniyle 4 yıl 4 ay 15 güne indirildi. Kararla birlikte Kavuk tahliye edildi. Metehan Kavuk'a verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezasını da 2 yıl 1 aya düşüren Ceza Dairesi, Küçükbay ve Sipahi yönünden yapılan itirazı ise reddetti.