GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
8 Nisan 2016 Cuma 13:34

Yargıdan MHP için olağanüstü kongre kararı

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'nin olağanüstü kongreye gitmesine karar verdi. Mahkemenin atadığı 3 kişilik kayyum, MHP'yi kongreye götürecek.

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde, sadece davacı muhalifler ve avukatları ile MHP'nin avukatlarının katıldığı duruşma sona erdi.

Duruşma sonunda hakim, muhaliflerin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı.

- BAHÇELİ NE TEPKİ VERDİ?... 

MHP ÜST MAHKEMEYE GİDECEK
Mahkemenin kararına tepki gösteren MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, ''Böyle bir kararı beklemiyorduk. TBMM'deki bir partinin kayyuma teslim edilmeye kalkılması hayretle takip edilecek bir sonuç. Hukuk yolu tüketilmeden kurultay olmaz, kararı temyiz ederek bir üst mahkemeye götüreceğiz'' dedi.

SİNAN OĞAN'DAN AÇIKLAMA
MHP'de genel başkanlığa adaylığını açıklayan Sinan Oğan, karara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: ''İnşallah Mayıs ayı içerisinde MHP kurultayını toplayacaktır. Temyiz bu kararın uygulanmasını harekete geçilmesini engellemiyor. Genel merkez temyize de gidebilir ancak bu, kurultay sürecini kesintiye uğratmaz. Tebligatı alır almaz bütün işlemler başlayacaktır. Genel merkezin Yargıtay'a müracaat edeceği anlaşılıyor. Yargıtay'ın da bu süreç içerisinde yürütmeyi durdumak için bir gerekçesinin olması lazım. MHP'nin bütün toplam kurultay delegelerinin yarısı 'Biz kurultay istiyoruz' diyor. MHP'nin demokratik bir yarışa sahne olacağını tahmin ediyoruz. Her arkadaşımız aday olabilir. Ancak birleşmeler zannediyorum ikinci üçüncü turda olacaktır. MHP Tüzüğü'ne göre ilk turda salt çoğunluğa ihtiyaç var yani 600 küsur oya ihtiyaç var. İkinci tur da birinci turun benzer bir şekli olacaktır. Üçüncü turda en çok oyu alan kazanacaktır. Birleşmeler muhakkak olacaktır ama asıl birleşmeyi delege kurultay salonunda yapacaktır. Sayın genel başkan bizim büyüğümüzdür bu karardan sonra Devlet abinin bizi bütün adayları çağırıp sükunetle kongrenin yapılması için bir danışma mekanizması oluşturmasını bekliyoruz. Sayın genel başkandan böyle bir çağrı geldiği takdirde seve seve bunu kabul edecek kurultayımızı hep beraber gerçekleştireceğiz. Kurultay salonuna çok adayla gireceğiz ama tek bir genel başkanla çıkacağız. Kurultayımızda bir kavga bir dövüş asla olmayacaktır. Bundan sonra artık iktidar yürüyüşü için hazırlıklarımıza başlayacağız.''

AKŞENER’DEN İLK YORUM
Başkan adaylarından Meral Akşener de Twitter aracığıyla açıklama yaptı.

Adaleti temsil eden, elinde terazi ve kılıç tutan gözleri bağlı kadın fotoğrafı kullanan Meral Akşener, büyük harflerle “Adalet mülkün temelidir” diye yazdı.

DAVA SÜRECİ
MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk, Kilis İl Başkanı Arif Amoca, Bilecik İl Başkanı Ahmet Gürses, Kırklareli İl Başkanı Kürşad Yamaner, Ardahan İl Başkanı Taşkın Polat, Bayburt İl Başkanı Süleyman Burç, Elazığ İl Başkanı Abdulvahap Erdem, Samsun İl Başkanı Ömer Süslü, Sivas İl Başkanı Ragıp Özkan, Tekirdağ İl Başkanı Enez Kaplan, Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol, Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı, Uşak İl Başkanı Ali Kurt, Çorum İl Başkanı Bekir Çetin ve Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açmıştı.

Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği" belirtilmişti.

PARTİNİN AVUKATLARI TALEPLERİ REDDETMİŞTİ
Dava dilekçesi, 12 Şubat Cuma MHP Genel Merkezi'ne ulaşmıştı. MHP'nin avukatlarınca dava dilekçesine 3 Mart'ta cevap verilmiş, usul ve esasa ilişkin itirazlarda bulunularak, dava dilekçesinin kabul edilmediği bildirilmişti.

Muhaliflerin avukatları da buna 9 Mart'ta yazılı cevap göndermiş, davaya bakma görevinin sulh hukuk mahkemesine ait olduğunu, genel merkezin partinin olağanüstü kongreye davet edilmesi hususunda takdir yetkisinin bulunmadığını savunmuştu.