GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Mayıs 2016 Cuma 14:48

Yargı Karaburun’daki o RES’e ‘dur’ dedi!

Ayen Enerji A.Ş.’ne ait Mordoğan RES projesi kapasite artışı hamlesi İzmir 3.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi ve yürütme durduruldu.

Ayen Enerji A.Ş.’ne ait Mordoğan RES projesi kapasite artışı projesinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle 11 Mordoğanlı tarafından açılan davada, İzmir 3. İdare Mahkemesi oybirliğiyle verdiği kararla;  hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmesini, itiraz yolu kapalı olmak üzere durdurdu.

15 türbini işletmeye alınmış olan Mordoğan RES projesinde, yatırımcı firma 5 türbin ilavesiyle kapasite artışı başvurusu yapmış ve projenin ÇED sürecinde ‘Halkın Katılımı Toplantısı’na, bölge halkı ‘Karaburun Yarımadası’nda mevcut kurulu RES’lere ilave olarak kurulacak yeni bir RES’in çarpan kümülatif etkiyle Yarımada’nın ve Mordoğan bölgesinin sahip olduğu doğal/kültürel/ekonomik değerlerin geri dönüşsüz biçimde yok olmasına neden olacağı’ gerekçesiyle protesto ederek katılmamış; karşı çıkış nedenleri de Karaburun Kent Konseyi’nce ayrıntılı raporlarla Bakanlığa iletilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 30.06.2015 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı vermesi üzerine açılan davada, Mahkeme, Bilirkişi Heyeti incelemesi sonucunda hazırlanan raporun sonuç bölümünde “...bu alanda kapasite artırımı bir yana mevcut türbinlerin dahi faaliyet göstermesi düşündürücüdür... Karaburun Yarımadası’nda faaliyete geçen tüm RES’lerin belli bir doygunluğa ulaştığı, kümülatif etki nedeniyle olumsuz önemli çevresel etkiler yaratacağı düşünülmektedir” denilerek dava konusu kapasite artışı talebinin uygun olmadığı belirtilmişti.

Benzer şekilde, Karaburun Yurttaş Davacıları tarafından açılan Çalık Grubu Sarpıncık RES Projesi ÇED Olumlu Kararının iptali davasında da, bilirkişi raporunda ve Mahkemenin iptal kararında RES’lerin Yarımada üzerindeki olumsuz Çevresel Kümülatif Etkisi vurgulandı.