GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
6 Ağustos 2021 Cuma 12:44

Yangın dumanı için uyarı: Kanser riski!

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, Ege ve Akdeniz’de bir türlü kontrol edilemeyen orman yangınlarında duman, sis ve küllerin havaya yayıldığını, karbondioksit, kükürtdioksit ve PAH’ların özellikle kanser ve solunum yolu hastalıklarını artıracağını öne sürdü. Başkan Kınay, riskli bölgede bulunan herkesin toz maskesi takması tavsiyesinde bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Akdeniz’de Manavgat’ta başlayan orman yangınları, Ege’ye de sıçrarken, pek çok noktada yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Binlerce hektar orman kül oldu. Yangın bulutları ise bugün İzmir semalarında görüldü.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, yangınlarda havaya yükselen duman, is ve külün havaya yayılmasıyla havamızın da kirlendiğine dikkat çekerek, kanser ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere çok ciddi boyutta sağlık sorunlarının yaşanma ihtimaline işaret etti.

KİRLİ HAVA, KANSER RİSKİNİ ARTIRDI
Yangına sahadan müdahale edenlerle o bölgelerde yaşayan, yaşamaya çalışan insanların, karbondioksit, kükürtdioksit ve kanserojen etkiye sahip bileşen olan PAH’ları solumak zorunda kaldığını belirten Başkan Kınay, “Yangınlar nedeniyle cennet doğamız yok olurken, sağlığımız da elden gidiyor. Yangından etkilenen yerlerde o zehirli havayı solumak durumunda kalan herkes, toz maskesi takmalı” dedi.

RİSKLİ GRUPTA OLANLAR SOKAĞA ÇIKMASIN
Yaşam kaynaklarımız hava, su, toprak gibi çevresel ve ekolojik kayıpların etkilerini kısa ve uzun vadede hepimizin yaşayacağına dikkat çeken Başkan Kınay, şunları söyledi:

“Her şeyden önce, yangınların söndürülmesi lazım. Binlerce insan, alevleri kontrol altına almak, yanan alanları soğutmakla uğraşıyor. Havadaki kirlilik, en üst düzeyde. Hastalar, hamileler, çocuklar, yaşlılar, solunum güçlüğü çekenler, kısacası riskli grupta yer alan herkes, yangınların yol açtığı kirli havaya çıkmamalı. Sonuç olarak yanan sadece ormanlar, ağaçlar, canlılar değil, yanan ormanlarla birlikte ekosistem bütünlüğü, nefes alanlarımız, yutak alanlarımız, hava, su, toprak gibi yaşamsal kaynaklarımızı koruyan, tüm canlılar için sağlıklı bir yaşamın temel kaynaklarından olan en önemli kaynaklarımızı kaybediyoruz. Yangın ve yarattığı çevresel risklerle birlikte,bu noktada yaşanan ihmal ve yetersizliklerle büyüyen felaketin sonuçları, ne yazık ki çok daha büyük olacak.”