GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Ocak 2019 Perşembe 14:03

Yaldız’dan kritik uyarı: Süreç kötü yönetilirse 12-13 ilçe kaybedilir!

İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, “Kocaoğlu aday olmazsa kim olacak? Malum medyada kime vuruluyor? Kimin aday olması isteniyor, istenmiyor. Bunlara bakacak olan genel başkan, MYK ve genel merkezdir. Falan medyayı 15 günde yakın takibe alırsa kimin İzmir’de aday gösterilmek istenmediği açıktır. Ortada bir referandum sonucu var. Yüzde 68’e yüzde 31 sonuç var. İlçelerde alınanlar belli. Bu süreç kötü yönetilirse ki şu an kötü yönetiliyor, bunu anlatmaya çalışıyoruz bu kayıp ilçe sayısının yanına sayı koymak lazım. 12-13 ilçe kaybedilir” dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Yaldız, 31 Mart yerel seçimlerine yaklaşılırken Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) içinde bulunduğu aday belirleme süreci hakkında birbirinden önemli açıklamalara imza attı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 1 Ekim’de kamuoyuna ilan ettiği ‘yeni dönemde aday olmayacağım’ kararından vazgeçerek yeniden yarışa dahil olmasını değerlendiren Yaldız, ilçeler özelindeki durum için de net ifadeler kullandı.

SIKINTILI TABLOYU BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE ADAYLARI SAHADA YAŞAYACAK
Yaşanan sürecin CHP açısından sıkıntılı olduğunu aktaran Yaldız, “Sıkıntılı tabloyu büyükşehir ve ilçe adayları sahada yaşayacak. Rakip senden önce alana inmiş, her şeyi hazır. Siz yeni baştan hazırlık yapacaksınız. Favori belediye başkanları bile istim üstünde” dedi.

KOCAOĞLU ADI GEÇEN ADAYLARIN BU KENTİ YÖNETEMEYECEĞİNE İNANIYOR
Yaldız, ‘Kocaoğlu aday gösterilmezse ne olur?’ sorusu karşısında da, “Kocaoğlu olmazsa kimin aday olacağı önemlidir. Kocaoğlu aday gösterilmeyebilir. Bunun kendisi de farkındadır. Son anda masaya kendini koymasını kendi de ifade etti. İzmir için kaygıları var. Adı geçen adayların bu kenti yönetemeyeceğine inanıyor. Bu onun kendi inancıdır. Bir kente 15 yıl emek veriyorsunuz. Gönüllü de devretme noktasında irade ortaya koyduysanız nezaketen de olsa ‘ne olmalı?’ diye sorulması gerekir. Burada çok ciddi bir miras var.  Bu mirası kim yönetmeli noktasında bir görüşünüzün alınmasını beklemek çok doğal bir şeydir. Olması gereken demiyorum ama bunu beklemek doğaldır” diye konuştu.

KOCAOĞLU ADAY DAYATMASI YAPIYORSA GENEL MERKEZİN DE YAPTIĞI O!
Yaldız, “Aziz Kocaoğlu, ‘bu yapamaz, şu yapamaz’ diyorsa, ne düşündüğünün genel merkez tarafından Sayın Kocaoğlu’na sormaları gerekir. Somut ne var? X adayla ilgili ne var? Sadece parti içi rekabet mi? Başka tez, öngörü mü var? Bu noktada Aziz Kocaoğlu da ikna edilebilirdi. Kocaoğlu ile bir müzakerenin yönetilmediğini görüyoruz. ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı çıkıp aday dayatması yapıyor ya da yapacak’ diye yaklaşımlar var. Genel merkezin de yaptığı o! ‘Güç bende istediğimi aday yaparım’ gibi bir şey var. Bunların ikisi de sağlıklı değil. Süreç sağlıklı yürütülseydi bir konsensüs yapılabilirdi” ifadelerini kullandı.  

KIRSAL İLÇELERDEKİ BAŞARIYI BAZ ALIRSA TERCİHİNİN YİNE KOCAOĞLU OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM!
Yaldız, “Kocaoğlu aday yapılmazsa yine kendi tarifi var. 'Kefil olacağım biri olursa sahaya iner kendim aday gibi çalışırım' diyor. Hala CHP’nin fırsatı kaçırmadığını düşünüyorum. Kocaoğlu küstürülmeden bu süreç yürütülebilir. Ben Kemal Kılıçdaroğlu’nun hala arayışta olduğunu düşünüyorum. Aday adaylarıyla yaptığı görüşmede, ‘başkanı ikna edebilir misiniz?’ dediği basına yansıdı. Eğer doğruysa Kılıçdaroğlu’nun Kocaoğlu’nu kırmadan, dökmeden ikna etmeyi düşündüğünü düşünüyorum. Kırsal ilçelerdeki başarıyı baz alırsa tercihinin yine Kocaoğlu olacağını düşünüyorum” dedi.

KONAK’TA YA DA MERKEZ İLÇELERDEKİ KIYASLAMA İLE HAREKET EDİLECEKSE CHP’Yİ BÜYÜK HEZİMET BEKLİYOR
Yaldız, “Malum medyada kime vuruluyor? Kimin aday olması isteniyor, istenmiyor. Bunlara bakacak olan genel başkan, MYK ve genel merkezdir. Falan medyayı 15 günde yakın takibe alırsa kimin İzmir’de aday gösterilmek istenmediği açıktır. Ortada bir referandum sonucu var. Yüzde 68’e yüzde 31 sonuç var. İlçelerde alınanlar belli. Bu süreç kötü yönetilirse ki şu an kötü yönetiliyor, bunu anlatmaya çalışıyoruz bu kayıp ilçe sayısının yanına sayı koymak lazım. 12-13 ilçe kaybedilir. Tire başta olmak üzere birçok kırsal ilçenin yapısının sağa yakın olduğu biliniyor. Bayındır, Bergama, Kınık, Aliağa gibi yerlerde sonuç almak kolay değil. Artık zor da değil ama kolay da değil. CHP’nin bu dönem hangi kriterlere göre karar vereceğini, neyi amaçladığını bilemiyorum. CHP genel merkezi imzacıların rövanşını almak ve imzacıları siyasetten silmek için hamle yaparsa başka bir fotoğraf ortaya çıkar. İmzacıları da kucaklamak ve toplumsal tabanındaki sinerjiyi yakalamak için hamle yaparsa başka fotoğraf çıkar. İsimler çok önemli değil. Yapılan araştırmalarda falan isim şu kadar almış değil. Falan adayın Ödemiş, Bergama, Kınık’taki oylarını karşılaştırmak gerekir. Konak’ta ya da merkez ilçelerdeki kıyaslama ile hareket edilecekse CHP’yi büyük hezimet bekliyor” ifadelerini kullandı.