GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Haziran 2022 Cuma 13:49

Yaldız'dan koku sorunu yorumu: Soyer'in tavrı takdire şayan!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün katıldığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentin sorunlarından ön plana çıkan körfez kokusuyla ilgili çalışmalarından adeta hesap verir nitelikte bahsetmesini ‘meydan okuma’ olarak değerlendiren İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Soyer’in bunları paylaşarak yüreklilik gösterdiğini ve takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de düzenleyeceği bir dizi programlardan ilki dün gerçekleşti. PM ve YDK Üyeleri’nin ve ilçe belediye başkanlarının da olduğu kapalı toplantıya katılan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 3 yıl boyunca kentte yaptığı projelerini dinledi. Ardından İzmir’in kangren haline gelen sorunlarını da es geçmeyerek tüm açıklığıyla anlatan Soyer sorunların çözümü konusundaki değerlendirmeleriyle de CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan tam not aldı.

Son Söz TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın bu konuya ilişkin sorularına yanıt veren İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Soyer’in Kılıçdaroğlu’nu davet ederek İzmir’de yaşanan körfez kokusu sorunu, kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar gibi konuları şeffaf bir şekilde anlatmasını ‘sorunlara meydan okumak’ olarak yorumladı. Bir belediye başkanının kentteki sorunların çözülemediğini kendi partililerine anlatmasının yürek isteyen bir hareket olduğunu belirten Yaldız, Soyer’in bu hamlesiyle takdir edilebileceğini ifade etti.

BU TOPLANTIYLA İZMİR’İN SORUNLARINA MEYDAN OKUDU
Soyer’in CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu davet ederek İzmir’in önde gelen körfez kokusu sorunu ve diğer sorunlarını anlatmasını olumlu itibar yaratma yönünde değerlendiren Yaldız, Soyer’in kent sorunlarını görmezden gelmediğini gösterdiğini belirterek, “Bu toplantının burada olmasının Tunç Soyer’in davetiyle ilgisinin olduğunu biliyoruz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer davet etti. Aslında soru şu? Tunç Soyer’in daveti ne anlama geliyor? Tam da Haziran’ın ortasından itibaren muhalefetinden iktidarına kadar her partilinin körfez kokusuyla ilgili Başkan Soyer’i sıkıştırdığı, yoğun eleştiriye tabii tuttuğu süreç var. Aslında Soyer’in daveti bir çeşit meydan okuma olarak görülebilir. İzmir’de büyük bir problem var. Aslında belediye başkanı genel de parti üyelerinin görmesini istemez. Ama Tunç Soyer bu toplantıyla o soruna meydan okuyor. Bunun çıktısı budur” dedi.

HESAP VEREREK YÜREKLİLİĞİNİ ORTAYA KOYDU
İzmir’deki sorunlara odaklanırken yapılan iyileştirici projelerin de varlığına dikkat çeken Yaldız, Soyer’in yaptığı sunumla adeta hesap vermesini takdir etmek gerektiğini vurgulayarak “Tunç Soyer’in parti meclisine yaptığı sunuma baktım. Bir nevi hesap veriyor. Eğer içeride bir olumsuzluk olsaydı bilirdik. Demek ki yok. Zaten CHP Lideri kendi partisinin Belediye Başkanı’nın karnesiyle ilgili olumsuz cümle kurmaz. Tunç Soyer’in kentsel dönüşümle ilgili kooperatif modeli, enerji, körfez kokusu meselesi konuşulmuş. Piriştina’dan bu yana gelen okul sütü projesi, devamında Aziz Kocaoğlu’nun kırsal kalkınma projeleriyle birleştirerek İzmir modeli oluştu. Tunç Soyer’de bunu büyüterek devam ediyor. Elle tutulur işin tek bu olduğunu görüyoruz. Kırdan kente göçü azaltmış. Tarımsal kalkınma oranlarını Türkiye’nin 5 kat fazlasına çıkarmış bir proje. Büyükşehir’in göze çarpan projeleri var. Bu ekonomik kriz ortamında kendi imkanlarıyla yatırım yapması zor. Ama yapılanlar var. Evet eksikler var, körfez temizliği sorunu, kentsel dönüşüm gibi sorunlar var. Çok daha erken yıllarda bir model uygulanabilirdi. Ama bir Büyükşehir Başkanı’nın partisinin liderini çağırıp hesap vererek yürekliliği ortaya koyması da takdire şayan...” ifadelerini kullandı.