GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Eylül 2021 Cuma 08:56

Yabancı işçi çalıştıranlar dikkat! 11 bin TL cezası var

SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, yabancı işçilerin çalıştırılması konusunda mevzuata dikkat çekti. Geçici kimlik belgesine sahip kişilerin çalıştırılmasının ceza nedeni olduğunu söyleyen Gülcemal, “Suriyelilere verilen geçici kimlik belgesine bakarak, göçmen statüsünde artık çalışma izni almadan çalıştırabilirim gibi yanlış bir algı var. Bizim ülkemizdeki tüm yabancıların tamamı çalışma izni almak zorunda. Tek bir muafiyet var o da tarım işçileri. Onun dışından hiçbir kimlik ayrımı olmaksızın hepsi çalışma izni alarak çalışabilir. Bu izni aldıktan sonra SGK’ya girişini yapmak zorunda" dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de yabancı uyruklu çalışanlar hakkında konuşan Gülcemal, sahada bir bilgi kirliliği olduğuna değindi. Yabancı uyruklu işçilerin de kimlik ayrımı olmaksızın çalışma izni almadan çalıştırılamayacağını ve kayıtsız çalıştıran işverenlere 11 bin lira ceza kesildiğini belirtti.

Gülcemal, konuyla ilgili olarak, “Sahada bilgi kirliliği var. Suriyelilere verilen geçici kimlik belgesine bakarak, göçmen statüsünde artık çalışma izni almadan çalıştırabilirim gibi yanlış bir algı var. Bizim ülkemizdeki tüm yabancıların tamamı çalışma izni almak zorunda. Tek bir muafiyet var o da tarım işçileri. Onun dışından hiçbir kimlik ayrımı olmaksızın hepsi çalışma izni alarak çalışabilir. Bu izni aldıktan sonra SGK’ya girişini yapmak zorunda. Bir yabancı işçinin kayıtsız çalışması sonucunda işverene 11 bin lira ceza kesiliyor. Kayıt dışı çalıştırdığı için de ceza uyguluyoruz. Kesinlikle Suriyeli ve Afganların çalışma izni almadan çalışması mümkün değil. Bu izni almak da çok zor değil, online olarak işveren başvuru yapıp izin alıp yanında sigortalı olarak çalıştırabiliyor. Zor şeyler değil, bilmek gerekiyor. Bizim işçimize yapılan muamele neyse sigortası olduğu takdirde Türk işçiyle aynı muameleyi görüyor. Sigortasız çalıştırdı işveren, iş sağlığı önlemi almadı; bununla ilgili sorumluluk işverende. Bu durumda tüm giderler işverenden alınıyor. İş kazası çok can yakar. Çok zor değil, biz kurum olarak tüm beyannameleri online olarak alıyoruz. Evinde oturup, 7/24 bildirim yapabilir. Bunu yapmıyorsa çok da fazla söze gerek kalmıyor” açıklamalarında bulundu.

Çalışma izni alarak çalışanların ülke ülke ellerinde verileri olduğunu belirten Gülcemal, tamamının 99’la başlayan kimlik belgeleri olduğunu söyledi. Yabancı uyruklu çalışanlara dair gelen bütün ihbarların değerlendirildiğini belirtti.