GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ocak 2024 Pazar 13:03

Windows 98, AVEA, tüplü monitörler… İzmir Otogarı’nda yakın çağ tarihi!

Yapıldığı yıl olan 1998’den bu yana neredeyse hiç değişmeyen İzmir Otogarı o yıllardan günümüze bir zaman makinesi özelliği taşıyor. Tabelaları, reklam afişleri ve tozları 1998’den kalma otogar, İzmir’in ‘yakın çağ tarihi’ özelliklerini taşıyor.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Otogarı’nın 25 yıllık işletme hakkını elinde bulunduran şirketin 2023 Aralık’ta biten sözleşmesini 7 yıl uzatılması talebiyle açtığı davada mahkeme tahliye işlemlerini durdurması kararı kentte tartışmalara neden olmuştu.

Süre bitimi sebebiyle Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi ve yenilenmesi beklenen otogarın hukuki sürecin şirket lehine olumlu sonuçlanması durumunda otogarın 7 yıl daha aynı kalması anlamına geliyor.

Diğer yandan İzmir Otogarı mevcur haliyle kentte günümüzde ‘zaman makinesi’ işlevi görüyor. Mimar Merih Karaaslan ve İlker Aksu’nun çok kısa bir sürede çizdiği otogar, 150 bin metrekare üzerinde Aralık 1998 yılında Bornova’da hizmete girdi. Mimari olarak brütalizmin izlerini taşıyan otogar, devasa kolonlar üzerine kurulu. Açıldığı günden beri tozu bile değişmeyen otogar bugün halen daha ilk açıldığı günlerin izlerini taşıyor. İlk açıldığı günden beri aynı tozuyla bulunan ‘tarihi eser’ niteliğindeki tabelalar ve reklam yapıştırmaları mevcut. Bugün halen mevcut olmayan şirketlerin reklamları halen daha otogarda ilk yapıştırıldığı yerde duruyorlar.

DÜKKANLAR KAPANDI, TÜPLÜ MONİTÖRLER DURUYOR
Otogarın alt katında bulunan dükkanların bugün birçoğu kapalı halde duruyor. Bir zamanlar şoförlerin gömlek ve ceketlerini temizlemek için kurulan Coşkun Kuru Temizleme dükkanının içerisi tozlarından camlardan görünmüyor. Geçmiş dönemde internet kafe olarak kurulan dükkanda ise zamanında son model olan ancak bugün ‘tüplü monitör’ olarak bilinen monitörler bir kenara atılmış bir şekilde bekliyorlar. Bir başka kapalı dükkanın camları ise bugün halen basılmayan gazeteler ile kapatılmış.

KARTLI TELEFONLAR KOLONLARDA YERİNİ ALIYOR
Bugün halihazırda pek bir işlevi olmayan kartlı telefonlar ise otogar giden yolcu katında otobüslerin olduğu yerde hemen hemen her kolonda yerini koruyor.

TELSİM KONTÖR BULUNUR, MECMUA SATIŞ YERİ…
Otogarın içerisinde bulunan meşhur otogar büfelerinin biri tarihi yansıtır şekilde eskiden kalma tabelasında ‘terminal gazete kitap ve ‘mecmua’ satış yeri’ yazıyor. Aynı dükkanda bugün bulunmayan telefon şirketlerinden ‘Telsim, MyCep, Avea kontör bulunur’ reklam afişleri otogarın mazisini günümüze kadar taşıyor.

WINDOWS 98 TABELADA YAŞIYOR
Otogarın en alt katında artık kapanmış olan Sibernet İnternet Kafe’nin tabelası bugün aktif olarak kullanılmayan Windows 95 logosuna sahip.

HAVUZLU MU TOZLU MU?
Otogarın yine alt katında ‘havuzlu’ bir bahçe bulunuyor. Uzun süredir su yüzü görmemiş olan havuzun çevresinde plastik sandalyeler olsa da ilk kurulduğu günün tozlarını halen daha üzerinde bulunduruyor.

DENİZ YEŞİLİ KAPILAR…
 Otogarın içerisinde bulunan deniz yeşili kapılar ’98 yılının izlerini üzerinde hala taşıyor. O kapıların birçoğu üzerinde bugün kilit varken bazıları ise depo olarak hizmet veriyor.

ZAMANA MEYDAN OKUYAN TABELALAR
Otogarın mavi bilgi tabelaları ise zamana karşı direniyor. Bazı harfleri sökülmüş olan yön tabelalarının otogara girenin zaman algısının kaybolmasına yol açabiliyor.