GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Ocak 2022 Cumartesi 09:51

Veresiye ilaç alanlar arttı... Eczanelerde defter şişti!

İnsanların alım gücünün zayıflaması, devletin pek çok ilaçtan aldığı katkı payının yüksekliği, bazı ilaçları devletin ödememesi gibi sebeplerden dolayı eczanelerden alınan ilaçların parasını deftere yazdıranların son dönemde bir hayli arttığı gözleniyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, özellikle mahalle içlerinde bulunan eczanelerin bu sorunun büyüdüğüne dikkat çekti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bakkallarda olduğu gibi eczanelerde de veresiye defterleri şişti. Pandeminin başlamasıyla birlikte artan ilaç talebi, bir süre sonra da iyice ağırlaşan hayat şartları, insanların eczanelere borç yapma alışkanlığı da arttı. Ana arterlerde faaliyet gösteren eczanelerde kısmen, ancak mahalle içlerinde, mahalle sakinleriyle içli dışlı olan eczanelerde görülen veresiye defterlerine yazılı borçların arttığı ifade edildi.

ORTALAMA 3 BİN LİRA, BAZILARINDA 10 BİN LİRA

Devletin pek çok ilaçtan katkı payı alması, bazı ilaçların devlet tarafından ödenmemesi, vatandaşın ilaca ayırdığı bütçeyi aşmasına sebep olurken, muayene ücretlerinin de eczanede reçeteyle birlikte tahsil ediliyor olması, veresiye defterlerine yansıyor. İzmir’in en işlek caddelerinden birinde faaliyet gösteren bir eczanenin veresiye defterine kayıtlı borcun 10 bin lirayı geçtiği, eczanelerin yarıdan fazlasında veresiye defteri bulunduğu ifade edildi. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, geçmişte Konak ve Bornova belediyelerinin eczanelerdeki veresiye defterlerini kapattığını hatırlatarak, bu sorunla ilgili olarak şunları söyledi:

DEVLETİN ÖDEMEDİĞİ İLAÇLARI ALMAK ZORUNDA KALINCA…

“Hastane karşısında değil de genellikle semtlerde, mahalleliyle iç içe olan eczanelerde veresiye ilaç alımı çok fazla. İnsanların yıllardır alışveriş yaptığı eczanelerdir bunlar genelde. Senelerdir senden ilaç alan bir hasta gelse, parası yoksa ilacı veremem, diyemezsiniz. Vermeseniz olmaz.  Muayene ücreti katkı payları, özellikle emekliler ve sabit gelirli vatandaşlarımızı zorluyor. Pandemiyle beraber, devletin ödeme yapmadığı takviye vitamin destek ürünleri kullanımı arttı. İnsanlar bunları ceplerinden almak zorunda kaldı. Bunların rakamları da ciddi rakamlar. İnsanlar haliyle bunlar için ek bütçe ayıramayınca, eczacı arkadaşlarımız katkı koydular.”

SAYILKAN: ONLARI İDARE ETMEK BİZİM GÖREVİMİZ

İki yıldır veresiye defterine daha çok borç yazıldığını öne süren Başkan Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

 İki yıldır veresiye defterlerine, normalin üzerinde borç yazıldı. Reçeteyle ilaç aldığında bir katkı payı var, çalışıyorsan yüzde 20, emekliysen yüzde 10 oranında. Ayrıca muayene ücretini de eczacı tahsil ediyor.  Bu bizim hiç  hoşlanmadığımız bir durum ama yapacak bir şey yok. Bu ödemeyi vatandaştan istemek durumunda kalıyoruz. Uygulanan politikalar yüzünden insanlar, fark ödemek zorunda oldukları ilaçları almak durumunda bırakılıyor. Fark ödenmeyen ilaçlar, çeşitli nedenlerden dolayı istenmiyor. Mesela benim veresiye defterimde 3 bin liralık alacak görünüyor. Bu da işin gereği zaten. Günde 100 insan geliyor eczaneye. Çalışanı var, çalışmayanı var, işten çıkarılanı var. İster istemez, vatandaşı ilaçsız bırakmamak için özveride bulunuyorsunuz. Onları idare etmek de bizim görevimiz.”

BAZI BORÇLU HASTALAR TELEFONA ÇIKMIYOR, MESAJLARA CEVAP VERMİYOR

Bazı eczacıların, alacaklarını tahsil edemeyince, veresiye defterini bir kenara bırakıp veresiye satış yapmamaya başladığı konuşuluyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir eczacı da, alacağını istemek için aradığı hastanın telefonlara çıkmadığını, mesajlara cevap vermediğini, bu gibi durumlarda da mağduriyet yaşadıklarını, veresiye satış yapmama kararı almaya zorlandıklarını ifade etti.