GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Kasım 2021 Cuma 10:21

Venezuelalı General'in ismi İzmir'de yaşayacak

İzmir’e Latin Amerika'nın bağımsızlık savaşında ön saflarda mücadele eden Venezuelalı General Fransisco de Miranda’nın büstünün yerleştirilmesi büyükşehir meclis gündeminde ele alınacak. 

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının ilk birleşiminin gündem maddeleri yayınlandı. Gündemler arasında yer alan başkanlıktan gelen bir önerge ise dikkat çekti. 

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Jose Gregorio Bracho Reyes, Latin Amerika'nın bağımsızlık savaşında ön saflarda mücadele eden, Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve Fransız Devrimi’nde de rol alan Venezuelalı General Fransisco Miranda'nın bir büstünün İzmir Büyükşehir Belediyemizce belirlenecek bir parka yerleştirilmesi talebi meclis gündeminde ele alınacak. 

Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanlığı Başkanlığı tarafından gelen önerge kabul edilmesi durumunda ilgili komisyona gönderilerek rapor hazırlanacak. Sonraki meclis gündemlerinde tekrar ele alınacak. Kabul edilmesi durumunda Venezuelalı General Francisco de Miranda’nın büstü bir parka yerleştirilecek. 

GENERAL MİRANDA KİMDİR? 
Francisco de Miranda (28 Mart 1750 - 14 Temmuz 1816) Venezuelalı bir politikacı, askeri adam, diplomat, yazar, hümanist ve ideologdu. İspanyol İmparatorluğuna karşı Amerikan kurtuluşunun öncü isimlerindendi. Amerika kıtasının bağımsızlığı için pek çok ülkeyi gezen Miranda 1786 yılında da Anadolu’ya da geldi. 3 Temmuz 1786'da İzmir'e ayak bastı ve İzmir’de 12 Temmuz'a kadar kaldı. Bu süre zarfında özellikle şehrin iktisadi vaziyeti hakkında bilgi topladı ve gözlemlerde bulundu. Venezuelalı General Francisco de Miranda'nın, Türkiye Günlükleri kitaplaştırıldı.