GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Haziran 2016 Salı 11:40

Ve Karabağ hakim karşısında: İlk duruşmadan ne karar çıktı?

Bayraklı Belediyesi’ne yapılan operasyon sonrası hakkında ‘rüşvet ve irtikap’ suçlamasıyla dava açılan Başkan Hasan Karabağ hakim karşısına çıktı. Bayraklı Belediye Başkanı'nın duruşmalardan muaf tutulma talebi kabul görürken, dava 27 Ekim'e ertelendi.

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ başta olmak üzere belediye bürokratları ve bazı özel firma yetkililerinin de ‘rüşvet ve irtikap’ suçlamasıyla yargılandığı dava başladı.

12.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Başkan Yardımcısı Gamze Eraslan ve diğer sanıklar hakim karşısına çıktı.

Davayı çok sayıda belediye personeli takip ederken partiden ilgi olmaması dikkat çekti.

İddianamede Başkan Karabağ hakkında, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, ihalelere fesat karıştırmak suçlarından ‘kovuşturmaya gerek olmadığı’ belirtilirken ‘irtikap’ suçlamasıyla cezalandırılması istendi.

Mahkemede iddianame okunmadan önce söz alan savunma avukatları sanıkların suç örgütü yöneticisi olarak teknik takibe alınarak dinlendiğini, kanuna aykırı yapılan bulguların delil olarak kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Usule aykırı davranıldığını belirten avukatlar dinlemelerin yasak delil kapsamında sayılması gerektiğini ifade etti.

Avukatlar sanıkların savunmasının dahi alınmadan mahkumiyet dışında bir karar verilebileceğinin göz önüne alınarak derhal beraat talebini mahkeme başkanına iletti. Hakim usule ve esasa ilişkin yapılan taleplerin reddine karar verdi ve iddianame okundu.

MÜDÜR KONUŞTU: ŞARTNAMEYE UYDUK!
Girdiği ihale sonrasında Bayraklı Belediyesi’nin temizlik işlerini yapmaya hak kazanan POSTAŞ firmasının personel iletişimini sağlamak için belediyeye gönderdiği telefonlar iddianamede yer aldı. Şartname gereği gönderilen 40 telefona ek olarak 2 telefonun daha gönderilmesine ilişkin konuşan dönemin Temizlik İşleri Eski Müdürü Kenan Fidan, “Biz şartnameye uyduk telefonları aldık. Firma getirdi, biz personelimize dağıttık ve zimmetledik. 2 tane de bozulmuş ve biz istemiş olabiliriz. Hatırlamıyorum. Zaten telefonlar dış hatlara kapalıdır. Personel kendi arasında iletişim sağlasın diye alınmıştır. Bir tek internete giriyor. Eksik telefon almadık, alsaydık o zaman şartnameye uymadığımız için suç işlemiş olurduk” dedi. Ayrıca Temizlik Konferansı için Budapeşte’ye giderken yapılan harcamalar hakkında konuşan Fidan, “Protokol müdürü bana biletimi ve harcırahımı verdi. Hatta bana verilen avanstan dönüşümde yaklaşık bin lirayı geri iade ettim. Uçak biletlerim benim dışımda alındı. Bilet için telefonuma mesaj gelmiş olabilir ama zaten yurt dışına çıkacağım için normal karşıladım” ifadelerini kullandı.

ŞİRKET SAHİBİNİN SAVUNMASI…
Belediyenin temizlik işlerini yapan POSTAŞ firmasının hem ortağı hem yetkilisi olarak sanık koltuğunda oturan Recep Yalçın da kendisini savundu. Söz konusu suçlamalar ve Başkan Karabağ’ın Menderes Gümüldür’deki evinin tamiratına ilişkin konuşan Yalçın, yazlığın masraflarının karşılandığı iddiaları karşısında da açıklamalarda bulundu.

Yalçın, “30 yıldır belediyelerden ihale alan ve 2 bin kişi çalıştıran bir firmayız. Aldığımız ihalenin gereği şartnameyi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Personelimizin iletişimini sağlamak için 40 tane telefon aldık. 2 tane fazla almış olabiliriz. İstersek fazlasını da alabiliriz bunda yasal bir mani yok. Uçak biletlerini benim aldığım söyleniyor. Bilimsel bir araştırma için yurtdışına gidiliyor. Ayrıca bizim sponsor olma hakkımız da var. Öyle bir şey olmuş olabilir. Bir de yazlık tamiratı konusu var… Başkan Hasan Karabağ’ın benden bu yönde bir talebi olmamıştır. Benim bu yönde bir ödemem de olmamıştır. Tamiratın yapıldığından haberim yoktur. Taner geldi bana dert yandı orada öğrendim” dedi.

HUKUKİ DÜŞÜNCEYLE AÇILMIŞ DAVALAR DEĞİL
Konuşmaların ardından avukatlar da bir açıklama yaptı. Söz konusu davanın neden 6 yıl bekletildiğini soran avukatlar bir yerden düğmeye basıldığını ifade etti. Dosyaların belediyelerde para kazanan şirketleri tasfiye ederek para akışını başka firmalara kaydırmak için açıldığını vurgulayan avukatlar davanın hukuki düşünceyle açılmadığını söyledi.

Mahkeme başkanı daha sonra oturuma ara verdi. Duruşmanın ikinci bölümünde Başkan Karabağ savunma yapacak ve karar açıklanacak.

KATILMAMAYI TALEP EDİYORUM
Duruşmada öğle arasının ardından Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ savunma yaptı. Karabağ, “İlgili şahıslarla görüşmem olmamıştır, ima bile etmedim. İddiaları kesinlikle kabul etmiyorum. Yazlığımın çatısını onaracak ekonomik güce sahip bir belediye başkanıyım. İddiaların maddi temeli yoktur. Hukuki sebeplerden çok siyasi sebepleri olan bir iddianamedir. Buradaki herkes aslında benim yüzümden sanık durumunda. Çünkü ben CHP'li, muhalif bir belediye başkanıyım. Bundan sonraki oturumlarda görevim nedeniyle katılmamayı talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından Mahkeme Heyeti de kararını açıkladı. Başkan Karabağ'ın duruşmalardan muaf tutulma kararı kabul görürken, dava 27 Ekim 2016 tarihine ertelendi. 

İÇİ BOŞ BİR İDDİANAME
Karabağ duruşma sonrası kısa bir açıklama yaptı ve “İçi boş bir iddianameyle hem hakimleri hem insanları meşgul ettiler… Hala Cumhuriyet hakimleri olduğunu gördük. Bayraklı, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerine sahip çıkacaktır” ifadelerini kullandı.