GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Aralık 2020 Perşembe 10:38

Valilik’ten belediyelere 14 yıllık fatura: 118 milyonluk borç!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili hazırlanan 2019 Sayıştay Raporu’nda “taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı” konusu gündeme geldi. Valiliklere bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na belediyeler tarafından aktarılması gereken tutarların olduğu ancak ödemelerin yapılmadığı belirtildi. İzmir'deki 30 ilçe belediyesinin 2005-2019 yılları arasını kapsayan toplam 118 milyon 938 bin 288 TL borcu çıktı.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili hazırladığı raporda 2014 yılında kapatılan İl Özel İdareleri’nin yerine kurulan valiliklere bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) belediyelerden alması gereken ve 2005 ile 2019 yıllarını kapsayan “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” tutarlarının alınmadığı ve aktarılmayan tutarlarla ilgili bakanlık tarafından gerekli takibin yapılmadığı vurgulandı.

“Belediyelerce Tahsil Edilen Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payının Takip Edilmemesi” başlıklı bulguda “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 12’nci maddesine göre; Belediyelerce Emlak Vergisi Kanunu uyarınca tahsil edilen emlak vergisinin % 10'u nispetinde tahakkuk ettirilerek “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” adı altında tahsil edilen tutarın, İl Özel İdarelerine veya YİKOB’larda (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) açılan hesaplara aktarılmadığı ve YİKOB’lara aktarılmayan bu tutarların Bakanlık Bütçesinde takip edilmediği tespit edilmiştir” denildi.

GECİKME ZAMMI VE İLLER BANKASI’NDAN KESİNTİ FORMÜLÜ
Raporda İzmir'deki 30 ilçe belediyesinin toplamda 118 milyon 938 bin 288 TL’nin tahsil edilemediğine vurgu yapıldı. Sayıştay tarafından yapılan açıklamada “gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edileceği, yine ödenmeyen payların, ilgili il özel idaresinin talebi üzerine ilgili belediyenin İller Bankasından aldığı genel bütçe vergi gelirleri payından kesilerek talep eden özel idareye gönderileceği, belirtilmektedir. Bu kapsamda Bakanlık tarafından; taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına dair katkı payını ödemeyen belediyelere mevzuatın öngördüğü müeyyideler ve sorumluluklar bildirilerek alacağın takibi ve tahsili sağlanmalıdır” denildi.