GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Mart 2016 Çarşamba 11:29

Vali Toprak’tan ‘bombalı araç’ açıklaması: İzmir’de…

Ankara’daki saldırısı sonrası sosyal medyada yaşanan panik üzerine konuşan Toprak, “İzmir’de duyurusunu yaptığımız bir plaka ve araç modeli yok. İstihbarat çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Vatandaşlarımız en küçük şüphede bilgi versinler. Sosyal medya ürünü listelere de itibar etmesinler” dedi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Ankara’da hafta sonu yaşanan 37 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından güvenlik güçleri teyakkuza geçerken tüm illerde çalışmalar hızlandı.

- VALİ TOPRAK’TAN ‘PATERSON’ RAPORU…

Olay sonrası ise büyük şehirlerde bombalı saldırı yapılacağı, özellikle kalabalık yerlerde dolaşılmaması konusunda sosyal medya üzerinden bilgi yayılmaya başlandı.

Facebook ve Twitter hesaplarından araç modelleri ve plakalar gündeme geldi. İzmir’de de bu kapsamda birçok sosyal medya hesabı üzerinden halkın yoğun olarak dolaştığı ana cadde, meydan ve bulvar isimleri ile tanınan güzergahların isimleri ilan edildi. Binlerce kişi işine ve evine tedirgin giderken yetkili makamlardan açıklama geldi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, sosyal medya üzerinden yayılan yanıltıcı bilgilere itibar edilmemesini istedi.

Egedesonsöz’e konuşan Toprak, “Çok zor bir coğrafyada yaşadığımız kesin. Bu yüzden terör faaliyetleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Güvenlik güçlerimize yönelik saldırılar son olarak sivil vatandaşlarımızın bulunduğu bir bölgeye yöneldi. Terör çirkin ve kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi. O yüzden hepimiz sağduyulu olmalıyız. Devletimizin yetkili organları çalışmalarını tüm dikkatleri ile sürdürüyor. Terörün kökünün kazınması konusunda tüm kesimlerin ortak kararlılığı ve güç birliği var. İhanetler ve hainler mutlaka olacaktır. Önemli olan dik durmak, bunlarla da mücadele etmektir” dedi.

Vali Toprak, İzmir’de emniyetin teyakkuz halinde olduğunun altını çizerken özellikle istihbarat çalışmalarına ağırlık verildiğini söyledi. Toprak, “Tedbirimizi kesinlikle elden bırakmıyoruz. Her yerde her şey olabilir. Emniyet de bu açıdan bakmak zorunda… Tedbirlere rağmen istenmeyen olaylar olabiliyor. Bu dünyada büyük şehirlerde de yaşanıyor. Amerika’da, Fransa’da, Almanya’da da terör saldırıları oluyor. Bizim görevimiz önlemleri arttırarak bunu en aza indirmektir. Ankara’daki olayda hareket halindeki bir araçtan söz ediyoruz. Ve doğrudan otobüs duraklarına gidiyor. Yapmamız gereken daha sık izlemek ve plaka tanıma sistemi de dahil her açıdan tedbirleri arttırmaktır. Vatandaşlarımız normal yaşamlarını sürdürürken çevrelerindeki değişikliklere dikkat etsinler. En küçük bir şüphe duyduklarında güvenlik güçlerimize haber versinler. Duyarlı olmak zorundayız. Biz onlardan da destek alarak bu süreci yürütüyoruz. Fakat sosyal medya üzerinden araç modelleri ve plakalar dolaşıyor. Oralarda, ‘şuraya gitmeyin, bu saatte orada olmayın’ gibi cümleler yer alıyor. İzmir emniyetinin açıkladığı, duyurusunu yaptığı ya da resmen ilan ettiği araç ya da plaka yoktur. Emniyet istihbarat faaliyetleri doğrultusunda zaten gerekeni yapıyor. Çok ciddiye alıp, sosyal medya bilgilerini yaşamımızın önüne koyarsak normal işlerimizi de yapamayız. Bir paranoya durumuna sürecin sokulmaması gerekiyor. Yoksa otobüse binemez, sokakta yürüyemez, caddede bir kafede sohbet edemezsiniz. Vatandaşlarımız yetkililer tarafından verilmeyen bilgiler haricindeki yanlış bilgilere itibar etmemelidir. Tahriklere kapılmadan, sansasyonel haberleri de dikkate almamalıdır” diye konuştu.