GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
31 Mart 2016 Perşembe 09:12

Vali Toprak ile Başkan Kocaoğlu’ndan trafik zirvesi: Hangi kararlar alındı?

İzmir’in trafik çilesi ve otopark sorunu için Valilik ve Büyükşehir bir araya geldi. Vali Toprak ve Başkan Kocaoğlu’nun katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Valisi Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun zaman zaman karşı karşıya geldiği kentin trafik sorunu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İki kurumun temsilcileri zirvede buluştu.

Valilikte düzenlenen toplantıya Toprak ve Kocaoğlu’nun yanı sıra valiliği temsilen Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, Trafik Denetleme Şube Müdürü Şamil Özsağulu katılırken Büyükşehir Belediyesi’nden ise Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, Ulaşım Daire Başkanı Fidan Arslan ve İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı katıldı.

Taraflar ilk olarak İzmir’de trafik sıkışıklığının yaşandığı bölgeleri masaya yatırdı. Emniyet müdürlüğü yetkilileri ise araç sayıları ve otoparkların durumunu belirten raporu masaya koydu. Büyükşehir Belediyesi ise yeni güzergahlar, planlanan çalışmalar, kavşak ve alt-üst geçit yapılacak alanların durumu hakkında bilgi verdi.  Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni temsil edenlerin ortak çalışması gerektiğine vurgu yapılırken kurumlar arası koordinasyonun da altı çizildi.

NELER YAPILACAK?
Mayıs ayında ikincisi planlanan toplantıdan önemli kararlar çıktı. Buna göre Konak merkezli Alsancak-Kahramanlar ve Kordon gibi yoğunluğun olduğu bölgeler “pilot bölge” ilan edildi.  Emniyet rakamlarına göre bu bölgede 4 bin adet fazladan park yapan araç tespit edildi. Büyükşehir Belediyesi ise 2 açık ve kapalı otoparklarda son verilere göre 2 bin araçlık kullanılmayan alan belirledi. Buna göre merkezde bulunan fazlalık 4 bin aracın ilk olarak bu otoparklara konulması kararı alındı. Bunun için Büyükşehir’in hayata geçirdiği son olarak abone sayısı 147’ye çıkan “Park et ring ile devam et” projesinin kullanılmasına karar verildi. Merkezde trafik sıkışıklığına neden olan, park yasaklarını ihlal eden geriye kalan 2 bin araç ise “park metre” sistemi sürekli sirkülasyon yapacak. Büyükşehir, bunun için merkezdeki açık ve yakın otoparklarda tam günlük otopark sistemini kaldıracak. Bir gün boyunca park yerinde kalan araç katlamalı olarak ödeme yapacak. Böylece araçların hareketi sağlanacak ve trafik sıkışıklığının yeni otoparkların yapılmasıyla birlikte önüne geçilmiş olacak.

ARAÇLAR ÇEKİLECEK
Büyükşehir ve Valilik, trafik kurallarına uymayan araçların çekilmesi için çalışan İzmir Trafik Vakfı’na ait çekicilerin sayısının arttırılmasına karar verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin vakıf kurulduğunda kendi çekicilerini hibe ettiği çekme sistemi hakkında birçok şikayet söz konusuydu. Özellikle merkezde araçları çekilenlerin uzak yerlere araçlarının götürülmesi tartışmalara neden oluyordu. Valilik, Alsancak’ta TCDD’ye ait bir alanın bu iş için “çekici park yeri” olarak planlanmasına karar verdi. TCDD, araçların çekildikten sonra götürüleceği alan için Alsancak Limanı’nın olduğu yerde alan tahsis etti.

ÇALIŞMA YAYGINLAŞTIRILACAK
Alanın karara göre Alsancak ve Kahramanlar merkezli yapılacak çalışmanın birçok bölgeye yayılmasına da karar verildi. Buna göre, İzmir’de sırasıyla Buca Menderes Caddesi, Karabağlar ve Konak İlçelerinin sınırlarını belirleyen Hatay İnönü Caddesi ile Göztepe-Üçkuyular Bölgesi de sisteme dahil edilecek. Ayrıca çalışma kapsamında daha önce park yasağı ilan edilen bölgeler yeniden revize edilecek. Özellikle konsolosluklar, resmi kurumların yakınları ve emniyet ve güvenlik önlemleri nedeniyle yıllar önce park yasağı ilan edilen bölgeler yeniden gözden geçirilerek yeni alanlar kazanılacak. Yine, iki kurumun trafik ve ulaşım ile ilgili yetkili isimleri karar verdikleri anda bürokratik işlemlere bakılmaksızın hemen UKOME kararları alınarak süreç hızlandırılacak.

ÖZVERİ İLE ÇALIŞIYORUZ
Valilik ve Büyükşehir yetkililerinin sürekli ortak çalışma yapmasının kararı alındığı toplantının verimli geçtiğini ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, iki kurumun özveri ile çalıştığını söyledi.

Egedesonsöz’e konuşan Toprak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile emniyetin yapması gerekenler var. Emniyet bu konuda gerçekten çok duyarlı bir şekilde çalışıyor. İki kurum da “senin işin” demeden bir süreci yürütecek. Kent merkezinde trafik polisi sayısı 350’den 500’e çıkartıldı. Neredeyse her kavşakta, caddede önlem alınıyor. Belediyelerin yaptığı çalışmalar ve iş makinelerinin hareketleri nedeniyle güvenlik konusu da dikkat edilen bir meseledir. Çok verimli bir toplantı yaptık. Periyodik olarak birimler bir araya gelecek ve çalışmalarda ne kadar yol aldıklarını anlatacaklar. Bu sorunun da üstesinden gelmiş olacağız” dedi. Vali Toprak, çalışmalar kapsamında vatandaşlardan da duyarlı ve kurumlara yardımcı olan bir anlayış beklediklerini de sözlerine ekledi.