GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
31 Ekim 2023 Salı 18:45

Vali Elban'dan Borsa'da 'stratejik ürün' uyarısı: Çiftçi tehdit altında!

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, katıldığı İTB Ekim ayı meclis toplantısında tarımda yeni uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “Tarımda dijitalleşme, envanter ürün tespiti, stratejik ürün önceliği yoksa; tamamen doğal koşullara bağlı bu işi devam ettiriyorsanız çiftçi her anlamda tehdit altında” dedi.
Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası Ekim ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası meclis salonunda gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıya İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban da katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Elban, Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi tarımla ilgili yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Elban, “Cumhuriyet’in ilk yüzyılı acısıyla tatlısıyla geride kaldı. O döneme ilişkin çok şeyler konuştuk. Artık ikinci yüzyılda çok lüksümüz yok. Bu hedefleri ilk yüzyılda yakalayamadıysak, hedef koyanlara mahcubiyetimiz var. İkinci yüzyılda yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar elde etmemiz mümkün değil” dedi.

TOPRAK STATÜSÜ İLE İLGİLİ SORUN VAR
Ülkemizde en büyük sorunlardan bir tanesinin çiftçi tanımı olmaması olduğunu belirten Dr. Elban, “Çiftçi tanımı olmayınca çiftçiyle ilgili verilecek destekler konusunda sorunlar ortaya çıkıyor. Sigortalanma, sosyal haklar, destekler, sübvansiyonlar gibi birçok konuda gerçek anlamda destek verilse de yerini bulamıyor. Sanayileşme, şehirleşme, nüfus artışı tarımı tehdit ediyor. Tarım arazileri sürekli daralıyor. Tarım arazilerinde büyümeyi garip biçimde tercih etmiş durumdayız. Bunun birçok nedeni var. Tarım toprağı en sahipsiz, gariban toprak, insanlar pervasızca her şeyi yapıyor. Toprak statüsüyle ilgili sorun var. Bunun hayvancılık ve mera konusuyla ele alınması gerekiyor. Klasik hayvancılığa dönelim mi, dönmeyeceksek meraları ne yapacağız, meralardan tarım toprak olabilecekleri tarıma verelim, orman olanı ormancılığa verelim” diye konuştu.

ÜRÜN DESENİNİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ
Tarımda suyun kritik konulardan olduğunu söyleyen Dr. Elban, “Su her geçen gün kritik konu haline gelmeye başladı. Ürün desenini değiştirmek zorundayız. En modern ve cimri teknikleri kullanmak zorundayız. Diğer tehdit kirlilik. Maalesef tarım toprakları hem akarsu hem gübreler ilaçlar hem de atıklar nedeniyle kirlilik tehdidi altında. Bu şartlarda tarım yapmak güç iş. Tarımda dijitalleşme, envanter ürün tespiti, stratejik ürün önceliği yoksa; tamamen doğal koşullara bağlı bu işi devam ettiriyorsanız çiftçi her anlamda tehdit altında. Yeni yüzyılda yeni şeyler yapmak ve söylemek gerekiyor. Gerisi ondan sonra çok kolay. Ürünün de değerlendirilerek satışının yapılması gerekiyor. Katma değerinin artırılarak ülkede daha fazla değerin kalması önemli” ifadelerinde bulundu.