GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Şubat 2016 Perşembe 11:53

Vali’den önemli mesajlar: Arama kararı, o ihbarlar ve Kemalpaşa saldırısı!

Vali Toprak sosyal medyada dolaşan ‘bombalı araç’ ihbarları hakkında “Vatandaşlarımız her konuda duyarlılar. Biz de gerekeni yapıyoruz. Önleme amaçlı arama izni uygulanıyor. Aramalarda birçok suçluyu tespit ettik” dedi. Toprak, Kemalpaşa’daki saldırı ile ilgili araştırmaların sürdüğünü söyledi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ankara’da askeri servis araçlarına yönelik gerçekleştirilen, 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından sosyal medya ve farklı platformlarda dolaşan “bombalı araç” ile plakalarla ilgili açıklama yaptı.

KEMALPAŞA SALDIRISINDA DETAYLAR NETLEŞİYOR

VALİLİK'TEN KİRALIK ARAÇ FİRMALARINA UYARI

Egedesonsöz’e konuşan Vali Toprak, “Vatandaşlarımızda duyarlılık üst düzey seviyeye çıkmış durumda. Onlar da gördükleri şüpheli araçlar hakkında emniyetimize bilgi veriyorlar. Zaten güvenlik kuvvetlerimiz çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Bu durum vatandaşlarımızın duyarlılığını gösteriyor. Bunu olumlu buluyorum. Tabi ki gördükleri, bildikleri ve tespit ettiklerini bizimle paylaşacaklardır. Bizim işimiz önce kamu düzenini sağlamak ve güvenlik güçlerimizle birlikte bunu korumaktır. Emniyetin elinde plaka ve araç modelleri olabilir. Bu zaten sürekli olan bir şey… İstihbaratı alınan, bilgisi gelen her şey illa ki patlamaya hazır araç olacağı anlamına da gelmiyor. Bizim şu anda “şu araç, bu plaka” dememiz mümkün değildir. Böyle bir şey de zaten yok. Zaman zaman sosyal medya aracılığıyla bu tip şeyler gündeme daha fazla gelebiliyor” dedi.

ÖNLEME ARAMASI SUÇLULARI YAKALADI
Valilik oluru ile emniyete İzmir’de metropol ilçelerde verilen “önleme araması” izninin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Vali Toprak, “Birinci önceliğimiz vatandaşlarımızın özgürlüğüne müdahale etmemektir. Buna çok dikkat ediyoruz. Sessiz ve sedasız bir şekilde her bölgede çalışmalarımız sürüyor. Bu durumu ‘OHAL’ olarak nitelendirenler olabilir. Fakat vatandaşlarımızdan büyük destek var. Kesinlikle başarılı bir süreçte çalışmalar yürüyor. Bu arama ve önleme faaliyetleri kapsamında başka suçlardan araması bulunan kişileri de yakaladık. Bu da bizim için önemli” diye konuştu. Toprak, her ilçeye ayrı ayrı izin vermek yerine genel ve süresi belli izinlerin daha sistemli olduğunu söyledi.

TORBALI’DA NE OLDU?
Toprak, Kemalpaşa İlçe Jandarma Komutanlığı’na yapılan roketatar saldırısı sonrasında yürütülen çalışmaların sürdüğünü belirtti. Toprak, Torbalı’da olay sonrası yol kesildikten sonra bir araçla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmanın teröristlerle bağlantısı bulunmadığını belirtti. Toprak, “Güvenlik noktasından durmadan geçen şahıs silahla ateş edince ikinci arama noktasında aracı bırakıp kaçtı. Cezaevinden firar etmiş, uyuşturucudan aranan bir kişi olduğu belirlendi. Bu kişinin yanında bulunan bir bayanın ifadeleri de durumu doğruladı”  ifadelerini kullandı.