GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Nisan 2022 Pazar 09:16

Vakıf ve dernekten o paylaşımlara yanıt: Çocuklarımızı aç bırakmayız!

Atatürk Lisesi’nde yatılı öğrencilerin yemeklerinin sekteye uğradığı yönündeki paylaşımlara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı ve Mezunlar Derneği’nden tepki geldi. Başkanlar İhsan Tutum ve Murat Saraç, “Otopark işletme işi yönetmelik gereği sona erdirilince, ekonomik sıkıntının başladığı doğru. Biz bu sorunu kendi içimizde çözeriz ancak sürdürülebilirliği yok. Bizi gelirden mahrum eden yönetmelikte düzenlemeye gitmek lazım” dediler

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yatılı devlet okullarında öğrencilerin yemek servislerinin sıkıntılı olduğu, bazı okullarda öğrencilerin aç bırakıldığı şeklindeki sosyal medya paylaşımları, ortalığı karıştırdı. İzmir Atatürk Lisesi’nin yatılı öğrencilerinin de bu problemden nasibini aldığı yönündeki iddialar, Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı ve Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği’nin başkanları tarafından yalanlandı. Vakıf Başkanı İhsan Tutum ve Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç, “Çocuklarımızı asla aç bırakmayız. Böyle bir sıkıntı yok” mesajı verdi ve esas sorunun, otopark işletmesinin faaliyetlerini sonlandıran yönetmelik olduğunu bildirdi.

TUTUM: ÖĞRENCİLERİMİZİN AÇLIK SEFALET İÇİNDE OLDUĞU İDDİASI DOĞRU DEĞİL
İzmir Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı İhsan Tutum, 32 dönüm arazi üzerine kurulu okulun 200 yatılı öğrencisi olduğuna işaret ederek ,”İki kapıda 24 saat nöbetçi güvenlikçimiz var. 50 sınıfın temizli, bakımı var. Çocuklarımıza üç öğün yemek, etütlerde de ara öğün veriliyor. Tüm bunları otoparktan kazanılan parayla yapıyorduk” dedi ve açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Otopark gelirlerimizle, başka okullara da destek oluyorduk. Artık Okul Aile Birliği’nin otoparkı işletmesi yönetmelikle sona erdi. Dolayısıyla maddi olarak biraz sıkıntılıyız. Ancak bu durumun sosyal medyaya düşürülmesini kabul edemiyorum. Okul idaresi, Okul Aile Birliği, vakfımız, derneğimiz, gereğini yapıyor. Mezunlarımıza yaşadığımız sıkıntıyı duyurduk. Sağolsunlar yardımcı oloyurlar. Hiçbir çocuğumuz aç değil. Hiçbir çocuğumuzu aç bırakmayız. Çocuklarımızın açlık sefalet içinde oldukları şeklindeki paylaşımlar, gerçeği yansıtmıyor. Üç öğün yemek çıkıyor. Oruç tutanlara sahurda yemek veriliyor.  Bugün bizim yaşadığımız maddi sıkıntı, Türkiye’nin tüm okullarında var.”

SARAÇ: GÜNDE DÖRT ÖĞÜN İÇİN 18 LİRA ÖDENEK Mİ OLUR?
İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç ise okulun emekli bir öğretmeninin ortaya attığı iddiaların gerçekle hiç ilgisi olmadığının altını çizdi. Saraç, “Evet, ekonomik sıkıntımız söz konusu. Bu sadece bizde değil, tüm devlet okullarında” dedi ve şunları söyledi:

“Ekonomik sorunun kaynağı, otopark gelirlerimizin ortadan kalkmasına sebep olan yönetmeliktir. Değişen yönetmeliğe göre okullar artık otopark, halı saha, açık alanlarının kiralanması yasaklandı.  Okul Aile Birliğimizin işlettiği otoparktan artık ekonomik anlamda fayda sağlayamıyoruz. Yönetmelikte yazanlar şeyler çok güzel ama gerçekle bağdaşan şeyler değil.. Diyor ki yönetmelik, okullar, öğrencilere aittir! Öğrenciler dışında kimse kullanamaz. Biz de katılıyoruz bu görüşe. Bu okulun masrafları var. O masraflara destek oluyor musunuz? Hayır. Yatılı öğrencilere dört öğün yemek için sadece 18 lira ödenek veriliyor. 18 liraya bir öğün bile yemek yemek mümkün değil. Çocuklarımıza sabah, öğlen ve akşam yemeği veriliyor, etütlerde de poğaça, börek, gevrek gibi ara öğünler sunuluyor. Yemeğe erişim konusunda en küçük bir sıkıntı yok. Mart ayının 15’inden bu yana sıkıntı yaşıyoruz. Gerekli makamlara, o yönetmelikte düzenlemeye gidilmesi yönünde taleplerimizi ilettik. Yönetmeliğin kaldırılması, ya da yeniden düzenlenmesini istedik. Biz kendi içimizde bu sorunu çözeriz. O yüzden sosyal medyaya düşmüş olmasından rahatsızız. Çaresiz değiliz. Türkiye genelinde yönetmeliğin düzenlenmesiyle, bizimle birlikte diğer okulların sorunları da çözülmüş olur. Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi, ya da eski haline getirilmesi lazım. İzmir Atatürk Lisesi’nin otoparkı, Okul Aile Birliği tarafından işletilen ender otoparklardan biridir. Devletin okulunda masrafları buradan çıkarıyorduk.  Bu tamamen kapatıldı.  Dernek olarak, vakıf olarak altından kalkarız. Ama sürdürülebilir bir şey olmadığını da söylememiz gerekiyor. Söz konusu yönetmeliğin değişmesi, mutlaka hayatın gerçekleri doğrultusunda güncellenmesi gerekiyor.”