GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ekim 2024 Perşembe 17:37

Uzundere’de ‘kaçak tarikat’ isyanı!

İzmir’in Karabağlar ilçesinde kaçak olarak inşa edilen İsmailağa Cemati’nin öğrenci yurdu ve Kur’an kursu binası kentte tartışmalara neden olmuştu. Tartışmalar sonrasında bölgede CHP Karabağlar İlçe Örgütü basın açıklaması yaparak yetkilileri göreve çağırdı. Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay da basın açıklamasında gündeme ilişkin konuştu.

Dilek ÇELİKTEN / EGEDESONSÖZ - İzmir’deki Türkmen Tahtacı Alevi köyleri arasında yer alan Uzundere’de kaçak olarak inşa edilen İsmailağa Cemati’nin öğrenci yurdu ve Kur’an kursu binası yıkım kararı olmasına faaliyete başlaması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

CHP Karabağlar İlçe Örgütü kaçak binanın önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına ayrıca Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay da katıldı. Açıklamaya Uzundere köylüleri de katılarak destek verdi.

KINAY: BELEDİYEMİZ HİÇBİR ZAMAN GERİYE DÜŞMEMİŞTİR
Sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirten Kınay, şunları söyledi:

Buradaki süreci hiç kimse bugün duymadı çünkü bu kaçak yapılaşmanın başladığı tarihten itibaren belediyemiz tüm yasal, idari ve siyasi süreçleri yürüttü. Haziran ayında buraya yıkım için geldiğimizde engellendiğimiz ve emniyet güçlerinin olmadığı görüntüleri basınla ve kamuoyuyla paylaştık. Yaptığımız basın açıklamaları ile kamuoyunu bilgilendirdik. Dolayısıyla bizler bu konuyu ilk kez konuşmuyoruz. O günden bugüne kadar da basın yoluyla, televizyon programlarıyla katıldığımız toplantılarda tüm bilgilendirme ve çağrıları yaptığımızı bugün bir kez daha buradan paylaşıyorum. Kamu hizmeti olarak görevimiz kaçak yapılaşmaya müsaade etmemektir. Bu noktada idari ve siyasi olarak yürüttüğümüz tüm çalışmalarla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da görevimizi yapmaya devam edeceğiz ama kim tarafından kollandığı ve nereye gittiği belli olmayan bir yapıyla ilgili, ilgili kamu idarelerinin emniyet güçlerinin gerekli tahkikatla beraber kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir. Biz de bu noktada çağrımızı bir kez daha tekrarlıyoruz. Belediyemiz, idari olarak da yasal olarak da siyasi olarak da bulunduğu yerden hiçbir zaman geriye düşmemiştir, düşmeyecektir. Bu cümlelerin içerisinde bizler Karabağlar’da sağlıklı, güvenli, toplumla birlikte Anayasa’nın hukuku uygun gördüğünce yaşamaya, çalışmaya, birlikte olmaya devam edeceğiz.

SÖZÜPEK: SOPALI ZORBALAR SALDIRMIŞ OLSA DA…
Basın açıklamasında CHP İlçe Başkanı Bülent Sözüpek şunları söyledi:

Uzundere köyü; yeni statüsüyle Uzundere Mahallesi, yaşayan sakinleri, kültürü ve yaşantısıyla, Karabağlar’ın ve dahi İzmir'in örnek alınan, birlikteliğin sembolü sayılacak niteliği ile burada 300 yıllık tarihiyle duruyor.

Son günlerde gündeme ne yazık ki, anlamsız, Uzundere ile bağdaştırilamayacak bir konuyla gündeme geldi.

Hepinizin medyadan, Halk TV aracılığıyla duyduğu:

Başlangıçta ev olarak inşa edilen bu yapı, daha sonra kim olduğu belli olmayan bazı kişiler tarafından, köylüyü kin ve nefretle birbirine düşürecek şekilde kullanıldı. Her gün lüks araçlarla buraya insanlar taşınıyor ve köy halkı bu durumdan rahatsız. Bu kaçak yapının yıkılması ve kin ile nefret dolu bu olayların sona ermesi için yetkilileri göreve çağırıyorum.

Kaçak konut olarak inşaa edilen, sonrasında kaçak konutu eklentilerle büyüterek, hangi amaca hizmet edeceği belli olan bu yapıyla, Uzundere'de yeni Aladağlar, Çivriller yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

Öncelikle burada Belediye Başkanımızın da belirttiği üzere kaçak yapılaşmayla yasalar çerçevesinde mücadele edeceğiz.

Diğer yanıyla, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve hedefini müassır medeniyetler olarak belirlediği Türkiye Cumhuriyeti'nde, kaçak, kontrolsüz, çocuklarımızın her türlü can güvenliğinin olmadığı, modern eğitimden kapatıldığı, üzülerek söylemek gerekiyor ki, tacizlerine ve tecavüzlerin yaşandığı, yanarak can verdikleri bu ve türevlerine karşı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin her bir ferdi olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Kaldı ki, Narin'i katleden, daha iki gün önce iki kadını, iki genç filizi yaşamdan koparan da bu karanlık ve gerici zihniyetin, Çağdaş Türkiye'ye dayattığı karanlıktan başka bir şey değildir...

Her şartta ve koşulda, kamu görevini icra etmek isteyen Belediye görevlilerine sopalı zorbalar saldırmış olsa da, bu karanlık ve kaçak yapı yıkılacak. İzmir'imizin ve Karabağlar'imızın aydınlığına gölge düşürülmesine asla izin vermeyiz, vermeyeceğiz.

BİNA HAKKINDA
1/1000 ölçekli uygulama imar planında çocuk oyun alanı, park, yol, dere ve ağaçlandırılacak alanda kalan parsele inşa edilen yapı için Karabağlar Belediyesi birden fazla ceza kesmiş ve yıkım kararı almıştı.

İmar mevzuatına aykırı olarak zemin artı iki kat olarak inşa edilen binayla ilgili mülk sahiplerinin yapı ile ilgili Karabağlar Belediyesi’ne ruhsat başvurusunun olmadığı da ortaya çıkmıştı. Yıkım kararını uygulamak için harekete geçen Karabağlar Belediyesi 28 Haziran sabahı bölgeye ekiplerini göndermiş ancak yıkıma karşı bir dirençle karşılaşmıştı. İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün güvenlik için ekip göndermemesi nedeniyle Karabağlar Belediyesi yıkım kararını ertelemek zorunda kalmıştı. Karabağlar Belediyesi ise sopa, kesici ve delici alet taşıyan bir takım kişilerin yıkıma engel olduğunu açıklamıştı.

Ancak yıkım kararının üzerinden 3 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen yeni bir adım atılmadı. Bu sürede binanın inşaat işlemleri tamamlandı ve kullanıma hazır hale getirildi. Bahçeye dikilen çocuk parkı da dikkat çekti.

İsmailağa Cemaati ile ilişkisi olduğu öğrenilen kaçak öğrenci yurdu ise faaliyetlerine başlamış durumda. Sarıklı cübbeli kişilerin eğitim verdiği binada çok sayıda çocuğun da ders almak için geldiği kaydedildi. Yine söz konusu öğrenci yurdunun toplantılar yapmak için kullanıldığı ve haftanın bazı günlerinde bahçesinin araçlarla dolduğu da kaydedildi.