GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
21 Nisan 2021 Çarşamba 08:46

Üzümün başkentine JES darbesi: Yeraltı suları kirleniyor!

Üzümüyle dünyaca ünlü Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde kurulan santrallerle ile ilgili şikayetler artıyor. TMMOB Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, “Alaşehir, Sarıgöl bölgesinde yeraltı su kaynaklarındaki suyun kalitesinde düşüş var. Özellikle bor ve ağır metal yönünden bir kirlenme söz konusu” dedi. Derman ayrıca jeotermal enerji şirketlerinin yeraltı sularının alındığı bölüme geri pompalanması sürecinde maliyetten kaçmak için hile yaptığı ve bunun da kirlenmeyi arttırdığını iddia etti.

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Dünya’nın 3’te 2’si sularla kaplı olsa da içilebilir su rezervleri oldukça kısıtlı. İçilebilir tatlı su oranları ise dünya su rezervinin sadece yüzde 3’ünü oluşturuyor ancak bununla birlikte araştırmalar her geçen gün nüfusun tatlı su ihtiyacının her yıl yüzde 1 oranında arttığını gösteriyor.

Uzmanlar, içilebilir suyun oranın azlığına dikkat çekerken kaynakların verimli kullanılması konusunda uyarılarda bulunuyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, yeraltı su kaynaklarının çeşitli yollarla kirlenmesinin tarım için de büyük bir tehlike yarattığını belirtti.   

KİRLENMENİN EN BÜYÜK NEDENİ: JEOTERMAL KAYNAKLAR!
Kirlenmenin nedenlerine dikkat çeken Demran, “Yeraltı su kaynaklarındaki kirlenmenin en büyük nedeni jeotermal kuyularındaki artışlar. Ağır metal ve bor yönünden yeraltı su kaynaklarını kirletiyor jeotermal kaynaklar. Ayrıca besiciliğin, hayvancılığın yapıldığı bölgelerde hayvanların atıkları yeraltı su kaynaklarına karışıyor. Bu durumda da nitrat ve nitrit oranları artıyor kaynaklarda. Evsel ve sanayi atıklarının arıtılmadan nehirlere, derelere salınması da taban suyunu kirleten en büyük kirletici sebepleri olarak yer alıyor” dedi.

BÖLGE TARIMI OLUMSUZ ETKİLENİYOR!
Açılan jeotermal enerji kuyularındaki ihmaller nedeniyle yeraltı su kaynaklarının kalitesinin giderek düştüğünü vurgulayan Demran, “Alaşehir, Sarıgöl bölgesinde yeraltı su kaynaklarındaki suyun kalitesinde düşüş var. Özellikle bor ve ağır metal yönünden bir kirlenme söz konusu. Bunun büyük bir nedeni ise elektrik üretmek amacı ile jeotermal kuyularının açılması. Bu da tabi ki tarımı olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

MALİYETTEN KAÇMAK İÇİN HİLE YAPIYORLAR!
Demran, alınabilecek önlemlerden bahsederek, “Yeni jeotermal kuyularının açılışına artık izin verilmemeli. Mevcut kuyularının reenjeksiyonun yaparak çıkan sıcak suyun iade edilmesi, alındığı bölüme geri pompalanması; usulüne uygun, tekniğine uygun hareket edilmesi gerekiyor. Maliyetten kaçmak için reenjeksiyonlarda hile yapıyorlar, bu da suyu kirletiyor” dedi.