GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
29 Temmuz 2024 Pazartesi 09:57

Üzümün başkentinde üzen haber: Bağlar olduğu yerde kuruyor!

Üzümün başkentine JES sokmayan başkan olarak bilinen Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, sıcak havadan dolayı bağlara su yetiştiremediklerini söyledi. Ülgen, “Sıkıntı çok büyük. Bağlar çok zor durumda. Hava çok sıcak olduğu için suluyorsun, yetmiyor bir daha sulaman gerekiyor. Su sıkıntısı çekiyoruz. Toprak suya dayanmıyor. Bağlar olduğu yerde kuruyor. 10 dönüm bir bağım var orayı 6’ya böldüm. Bölük bölük suluyorum. Gece gündüz uğraştırıyor. Rekoltemiz az ama kalitemiz yüksek” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ –  Çekirdeksiz üzümü ile meşhur Manisa’nın Sarıgöl ilçesi JES’ler ile mücadelesi sürüyor. Bir yandan aşırı sıcaklardan etkilenen ve suya ulaşamamaktan dolayı kuruyan bağlarla uğraşan üretici, Jeotermal Enerji Santralı (JES) kuyuları için sondaja izin verilmesine tepki gösteriyor. 
Egedesonsöz’e konuşan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, aşırı sıcak havaların üzüm bağlarını kuruttuğunu söyledi. Ülgen, tarımsal sulamada sıkıntı yaşadıklarını ve Sarıgöl’e yeniden JES yapılmak için harekete geçildiğini belirtti. 

‘BAĞLAR OLDUĞU YERDE KURUYOR’
Aşırı sıcak havanın etkisiyle birlikte sulama yetersizliğinden dolayı zorlandıklarını dile getiren Ülgen, “Çok kötü durumdayız. Sular gitti. Sıkıntı çok büyük. Bağlar çok zor durumda. Hava çok sıcak olduğu için suluyorsun, yetmiyor bir daha sulaman gerekiyor. Su sıkıntısı çekiyoruz. Toprak suya dayanmıyor. Bağlar olduğu yerde kuruyor. 10 dönüm bir bağım var orayı 6’ya böldüm. Bölük bölük suluyorum. Gece gündüz uğraştırıyor. Rekoltemiz az ama kalitemiz yüksek” dedi.

‘SARIGÖL’E YENİ KUYULAR GELİYOR’
Jeotermal Enerji Santralı kuyusu açmak için yeniden Sarıgöl’e gelindiğini söyleyen Ülgen, yeni kuyuların açılmaması için yeniden dava açacaklarını ifade etti. Ülgen, “Sarıgöl’e sondaj yapamazsın yasağı geldi. Sarıgöl ovasına 250 metreden tarım için sondaj kuyusu kazamazsın ama 2 bin metre jeotermal kuyusunu kazarsın. Yeni kuyular geliyor. Biz itirazımızı yaptık. Dava açtık her seferinde kazandık. Şimdi bir daha açıyoruz. Ovamızı korumak için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.