GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
6 Ekim 2024 Pazar 10:49

Uzmanı açıkladı: Normal doğum hem bebeğe hem anneye faydalı!

İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Derya Burkankulu, sezaryen oranı düşük olan hekimlerden biri olarak, 1-7 Ekim Normal Doğum Haftası kapsamında düzenlenen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na davet edildi. Toplantıya Dr. Burkankulu ile birlikte katılan hastanenin başhekimi ve yenidoğan uzmanı Prof. Dr. M. Yekta Öncel hem okulda olacak hem de annenin konforunu sağlayan 'anne dostu' hastaneler artacak, biz de bu anne dostu hastanelerden biriyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongresi ve Kültür Merkezi'nde 3 Ekim'de Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Tören, primer sezaryen oranı en düşük olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından biri olan İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Derya Burkankulu da davet edildi. Etkinliğe İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Burak Öztop ile birlikte katıldıklarını anlatan İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. M. Yekta Öncel, sezaryen oranlarını düşürmede elde edilen başarıları ve normal doğumu teşvik çalışmalarıla dikkat çektiklerini dile getirdi. Normal doğumun bebek sağlık açısından da önemli faydalar sağladığını gösteren Prof. Boşalır. Doğumdan sonra olan solunum hastalıkları normal doğumlarda sıklıkla ortaya çıkar ve bu bebeklerin yoğun bakımda yatma riskleri daha az olur. Normal doğum gerçekleştiğinde daha az olur. Anne daha motive ve daha iyi olduğu için daha erken gelir. yüksek olur" diye konuştu.

'ANNE DOSTU HASTANEYİZ'
Emine Erdoğan himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantıda Normal Doğum Eylem Planı'nın açıklandığını söyleyen Prof. : "Normal doğum eylem planı için çok önemli. Yenidoğan bakımları olarak normal doğumun hem bebeğe hem anneye faydalarını bildirdi. Normal Doğum Eylem Planı ile birlikte artık tüm hastanelerde gebe okulu olacak hem de annenin konforunu sağlayan anne dostu Hastaneler artacak, biz de bu Anne dostu hastanelerden biriyiz. (TDL) odasındaki oda sancısını çekiyor. Doğumu aynı odada yapıyor. Taburcu olana kadar da aynı odada kalma fırsatı buluyor. Daha konforlu bir şekilde tek kişilik bir odanın doğum süreci yaşıyor ve orada taburcu oluyor. Hastanemizde suda doğum üniteleri var. Seçilmiş gebelerde suda doğum da gerçekleştirebiliyoruz. Aynı zamanda anne doğumu da kısa bir süre sonra bebekle gerginlik temasıyla kuruyor. Anne bebek uyumunu arttırıyoruz. Bebek de daha erken yapamıyor. Anne sütünün faydası için de bizim için normal doğum çok önemli."

'ARTAN SEZARYEN ORANLARI TOPLUM SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Derya Burkankulu, sağlıklı bir doğumun ortalama 38 ila 40 hafta arasında olduğunu belirtti. Burkankulu, "Çoğunlukla hastalarımıza ortalama sağlıklı üreme süresi olan 40'ncı haftada normal spontan normal doğumu önermekteyiz. Kendiliğinden doğum ve doğurganlık durumunun bir olmadığı, bir hastalık durumu altında değildir. Güvenli anne bebeğinin bağlanmasını ve süresinin uzatılması için doğumdan sonra riske maruz kalan doğumlarla daha iyi bir şekilde yapılabilir. bu durum desteklenmektedir" ömrü kullanılmıştır.

'ANNE BEBEK SAĞLIĞI GELECEĞİN EN ÖNEMLİ YATIRIMIDIR'
Anne adaylarını normal doğuma yönlendirdiklerini anlatan Uzm. Dr. Derya Burkankulu, erken temas ve emzirmede gecikmelerin uzamasının ileriki ruhsal fiziksel, bozulmalarda olumsuzluklara yol açtığını söyledi. Güvenli anne bebeğin bağlanması için annelik hormonu salgılanması dile getiren Burkankulu, "Sağlıklı gelişim için normal doğumu tercihi. Hastanemizde gebe okulumuz var. Her doğumun mucizesini unutmamalıyız. En doğal şekilde yaşanansı hepimizin sorumluluğundadır. Anne bebek sağlığının geleceğin en önemli yatırımıdır. Doğal olan Annelerin günlük hayata dönüş şekli de kısa olur" dedi. Normal doğum korkusunun eğitimsizlik ve yeterince olumsuz etkilere sahip olmadığından kaynaklandığına dikkat çeken Dr. Burkankulu, şöyle konuştu:

"Bu korkuyu aşmak için özelleştirilmiş, yüz yüze ve çevrimiçi eğitim programlarımız var. Annenin gebe kaldığı süreçten itibaren 3'e ayırıyoruz. Neler yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Doğum korkularını yenmelerini sağlıyor. Doğumda uygulanan annelerle konuşmalarını birleştiriyoruz. Bunun için broşür broşürlerimizi dağıtıyoruz. Emzirme danışmanlarımız var. Doğum sonrasında mutlaka anne bebek bağlantısını sağlamak için destek veriyoruz. Sağlıklı olan normal durumlar. (DHA)