GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
12 Mart 2020 Perşembe 13:12

Uzman İnci’den koronavirüs açıklaması: Yüzde 80’i hafif geçiriyor!

Prof. Dr. İnci koronavirüs için yaptığı açıklamada, “Virüs tespit edilenlerin yüzde 80’ini hafif derece ayakta geçiriyor. Yüzde 20’si orta derece ve hastaneye başvuracak şekilde geçiriyor. Yüzde 20’nin yüzde 5’inin ise ağır bir tedaviye ihtiyacı oldu. Burada ölüm söz konusu… Burada ölümler yaşlı kişiler ve erkeklerde biraz daha fazla” dedi.

EGEDESONSÖZ- Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan İnci, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Çin’de ortaya çıkan ve pek çok ülkeye yayılan koronavirüsün son olarak Türkiye’de de görülmesi sonrasında açıklamalar yapan İnci, İzmirliler için önemli bilgiler verdi.

“Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun, bizim de bir koronamız oldu” diyerek söze başlayan İnci, belirti ve bulgular üzerinden konuştu. Hijyenin önemine vurgu yapan İnci, “Türkiye’de el yıkama oranı yüzde 94’e çıkmış. Bu, çok iyi ve mutluluk verici bir şey… Salgın hastalıklarda hijyen çok önemli. Ellerimizin temizliği son derece önemlidir. Virüsün bulaşmaması için çok önemli” dedi.  

İnci belirti ve bulgularına ilişkin de, “Her yıl ortaya çıkan mevsimsel nezle, griple karıştırılabilir. Şimdilerde alerjik nezleyle de karıştırılabilir. Nasıl ayırt edeceğiz? Kovit dediğimiz koronavirüste 38 derece ve üstünde ateş, öksürük, nefes darlığı görülür. Ve ilaveten hastalıklı bir kişiyle temas ya da hastalıklı bölgelerden gelenlerle temas sonrasında çıkan belirtileri taşıyanlara şüpheli diyebiliyoruz. Kesin tanı bu kişilerden alınacak örneklerin laboratuvarda incelenmesi sonrasında koronavirüs denilirse kişi koronavirüslü oluyor. Pek çok kişide mevsimsel grip virüsü çıkıyor. Bu da bizi oldukça rahatlatıyor” ifadelerini kullandı.

İnci ayrıca, “Virüs tespit edilenlerin yüzde 80’ini hafif derece ayakta geçiriyor. Yüzde 20’si orta derece ve hastaneye başvuracak şekilde geçiriyor. Yüzde 20’nin yüzde 5’inin ise ağır bir tedaviye ihtiyacı oldu. Burada ölüm söz konusu… Burada ölümler yaşlı kişiler ve erkeklerde biraz daha fazla. Sigara içenlerde solunum sıkıntıları nedeniyle risk olabiliyor. O tür kişilerde biraz daha ağır seyrediyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. Sigara ve alkol içenlerde, ‘ben sigara içiyorum virüs gelmez, alkol içiyorum virüs gelmez’ diye bir inanış var. Böyle bir şey yok. Hava yoluyla bulaşıyor. Damlacıklar yoluyla geliyor. Üst solunum yolları ve sonrasında akciğerlere gidiyor. Dengeli ve güzel beslenmeliyiz. Virüs sınır tanımaz, ırkını sormaz, pasaport taşımaz. Virüs mücadele edilerek durdurulur” dedi.