GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Ocak 2023 Perşembe 11:38

Uydudan Gediz resmi: Durum feci!

İzmir'in Foça ilçesiyle Çamaltı Tuzlası arasındaki bölgeden Ege Denizi'ne dökülen Gediz Nehri’ndeki kirlilik uydu görüntülerine de yansıdı. Kirliğin fotoğraflarını paylaşan Emekli öğretim üyesi ve Çevre Mühendisi Ahmet Cemal Saydam durumun feci olduğunu söyledi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Kütahya sınırlarındaki Murat Dağı'ndan doğan 401 kilometrelik uzunluğa sahip Gediz Nehri, geçtiği Uşak, Manisa ve İzmir'de büyük ve verimli tarım alanlarının sulanmasında önemli rol oynuyor. Nehirdeki suyun temizliği tarımsal sulamanın yanı sıra, bugüne kadar 300 kuş türünün gözlemlendiği, Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi'yle koruma altına alınan 14 alandan biri olan İzmir Kuş Cenneti'nde denizle buluşması nedeniyle de önem taşıyor.

Ancak Gediz Nehri’nin geçtiği bölgelerde bulunan sanayi bölgelerinde atık su arıtma tesisi olmadığı için atık sular nehre boşaltılıyor. Kanala dökülen atık sular buluştuğu Gediz Nehri'nin yanı sıra çiftçilerin yaptığı sulamayla Gediz Ovası'nda da kirliliğe yol açıyor. Sulama kanalından yayılan kötü kokular insan sağlığını da olumsuz etkiliyor.

UYDU GÖRÜNTÜLERİNE YANSIDI
Gediz Nehri’ndeki kirlilik uydu görüntülerine de yansıdı. Sosyal medya hesaplarından 21 Aralık ve 29 Aralık 2022 tarihlerine ait uydu görüntülerini paylaşan Emekli öğretim üyesi ve Çevre Mühendisi Ahmet Cemal Saydam tepkisini dile getirdi.

‘TEK KELİME İLE REZALET’
Saydam paylaşımında “21 ve 29 Aralık 2022 tarihli uydu görüntüleri feci durumu ortaya koyuyor. Gediz’in denize dökülen sularındaki kirlilik yükü uydudan bile rahatlıkla izlenebiliyor. Tek kelime ile rezalet bir durum. Yetkililer falan demenin alemi yok. Suyun bu hale gelmesinde orada yaşayan herkesin katkısı olduğu şüphe götürmez. Bir toplum olsa olsa anca bu kadar çevreye duyarsız olabilir. Allah’tan bu suyun yönü kuzeye ve açığa doğru. Bu su İzmir Körfezine girecek olsa inanın İzmir'i boşaltmak gerekebilir. Bu kadar kirli bir suyun denize girmesi demek arkadaki havzada atık su ile uğraşan hiç bir kimse kuruluş adı her ne ise yok demektir. Sustum artık.” ifadelerini kullandı.