GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Aralık 2020 Salı 13:15

Urla’yı balık artığı kokusundan kurtaran karar!

İzmir’in Urla ilçesinde Zeytinler ile Uzunkuyu Mahalleleri arsında bulunan balık işletmesine ek olarak “Balık Artıklarının İşlenmesi ile Balık Yağı ve Balık Unu Üretim Tesisi Projesi”ne çevrcilerin yaptığı itraz kabul gördü. İzmir 2. İdare Mahkemesi proje için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesini durdurdu.

EGEDESONSÖZ- Urla’nın Zeytinler ve Uzunkuyu Mahalleleri arasında bulunan balık işleme tesisine ek olarak yapılmak istenen “Balık Artıklarının İşlenmesi ile Balık Yağı ve Balık Unu Üretim Tesisi Projesi” için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına Zeytinler ve Uzunkuyu Köyleri yurttaşları, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma, Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından yapılan itiraz sonuca bağlandı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütülen hukuki sürecin ardından “ÇED Gerekli Değildir” kararına yapılan itirazı haklı buldu ve kararın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

KİRLETİCİ TESİSLER İLE KALKINMA OLMAZ
Avukatlar Şehrazat Mercan ve Karya Mercan tarafından yapılan açıklamada “ Karar öncesinde keşfe katılan bilirkişiler; projeyi inceleyerek, çevreye olumsuz etkileri ve projenin eksikliklerini, raporlarında detaylı olarak ortaya koymuşlardı. Bu durumda, mevcut ve çalışan tesisin de ne derece kirletici olduğu da ortaya çıkmıştır. Urla’nın ve Yarımada’nın gelişimi, kırsal turizm ve tarıma bağlıdır. Endüstriyel ve kirletici tesisler ile kalkınma hedefi yoktur. Bu nedenle, denizlerimizde orkinos ve balık çiftliklerine, kıyılarımızda ve karada bunların işleneceği ya da işlenmekte olduğu tesislere asla ÇED Gerekli Değildir, ÇED Olumlu veya plan izin onay işlemleri verilmemelidir. Bu açıdan Zeytinler ve Uzunkuyu balık tesisine karşı davada alınan bilirkişi raporu ve yürütmenin durdurulması kararı değerli bir tespittir” denildi.

TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR YER
Açıklamada “Zeytinler ve Uzunkuyu; tarım arazilerinin, yerleşik alanın, yer altı sularının, derelerin, havasının özenle korunması gereken, son ve gerçek köylerimizdir. Buraları geliştirecek olan tarımdır. Tarım ürünlerinin değerlendirilmesine ve turizme yönelik tesislerdir. Her iki köyün güney aksında bulunan Köstem Zeytin ve Zeytinyağ Müzesi, Şarap Tesisleri, kır restoranları bu köylerimizi turizme kazandırmada öncüdür. Bu sebeple, Zeytinler ve Uzunkuyu Köyleri yurttaşlarının, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma, Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği’nin bu hukuk mücadelesinde alınan ilk başarı önemlidir. Urla için, Yarımada için de önemlidir. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.