GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Mayıs 2016 Çarşamba 11:38

‘Urla villaları’na komşu RES’e bakanlık vizesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan Yapısan Elektrik Urla İlçesi Zeytineli Köyü’nün sırtlarında yer alan bölgeye 25 adet rüzgar türbininden oluşan RES projesi için çalışmalara başladı. Bakanlık, dosyayı kabul ederken onay çıkması halinde Urla Villaları’na komşu santraller kurulacak.

EGEDESONSÖZ - Bilgin Enerji Yatırım Holding’e bağlı Yapısan Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İzmir’de  Urla İlçesi’nde yeni RES projesi için çalışmalar başladı. Şirket, Urla Villaları’nın da bulunduğu Zeytineli Köyü’nün sırtlarını kapsayan alanda santral kuracak.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan şirket Ulaştırma Dağı, Aşağıkıran Tepesi, Kırandağı Tepesi, Kızılağaç Tepesi ve Tekedağı Tepesi Mevkilerinde rüzgardan elektrik enerjisi üretmek üzere 25 adet rüzgar türbini ile toplam 50 MWe kurulu gücünde “MAZI-4 RES 50 MWm/50 MWe (25 ADET x 2,0 MWm/2,0 MWe)” projesinin kurulması ve işletilmesi için izin istedi.

Şirket bakanlığa yaptığı başvuruda RES kuracağı alana giden yolların orman ve köy yolu olduğunun altını çizerken türbinlerin nakliyesi sırasında tırlar kullanılacağını, söz konusu tırların geçebileceği şekilde mevcut yollarda genişletme ve iyileştirmeler yapılacağını belirtti. Ayrıca ulaşımı bulunmayan türbin yerlerine ulaşımın sağlanması amacıyla yeni servis yolları açılacağının da altı çizildi.

ŞİRKET KİMİN?
Vehbi Bilgin’in sahibi olduğu Ankara merkezli Bilgin Holding iştiraki olan Yapısan Elektrik vasıtasıyla Urla’da çalışmalar gerçekleştirecek. Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. veya bilinen adlarıyla Bilgin Enerji veya Bilgin Holding, 1992 yılından beri Türkiye'de yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteriyor. Holding bünyesinde 2015 yılı itibariyle Bandırma, Çeşme, Alaçatı, Soma ve Aliağa olmak üzere 5 rüzgar enerjisi santrali ve 6 adet hidroelektrik enerji santrali bulunuyor. Holding sadece enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteriyor. Şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Ümit Tolga Bilgin Rüzgar Enerjisi ve Su Santralleri İşadamları Derneği Başkanlığı görevini yürütüyor.