GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Temmuz 2021 Cuma 16:06

Urla’da yeni taş ocağı krizi... Adres farklı amaç aynı!

Urla Gülbahçe’de halkın tepki göstermesi nedeniyle taş ocağı ve kırma eleme tesisi açılışı iptal edilen Cantürk İnşaat bu kez Zeytinler Köyü için başvuru yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED izni isteyen şirket başarılı olursa 70 hektarlık alanda kalker ocağı kuracak.

EGEDESONSÖZ/ İzmir’in Urla ilçesi Gülbahçe Mahallesi’nde Haydar Madencilik Şirketi ile ortak taş ocağı ve kırma eleme tesisi açmak için çalışma yürüten Cantürk İnşaat yeni bir yer için bakanlığa başvuru yaptı. Halkın tepki göstermesi nedeniyle başarılı olamayan firma bu kez Zeytinler Köyü sınırlarında yeni bir yer buldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED izni isteyen firma girişimde başarılı olursa işletme ruhsatlı sahada, 70,41 Ha ruhsat alanının 24,61 Ha alanında, 800.000 Ton/Yıl kapasiteli “Kalker Ocağı” ve 390.000 ton/yıl kapasiteli “Kırma- Eleme Tesisi” işletilmesi kuracak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden verilen ruhsatı gerekçe göstererek çalışmaları hızlandıran şirket başvurusunda açık işletme madenciliği yapacağını duyurdu.

Başvuruda, “işletmenin cevher yatağına ulaşabilmesi için örtü tabakasının sıyrılması ve/veya ekonomik değeri olmayan yan kayaçlarda kazı yapılması gerekmektedir. Proje kapsamında kalker üretimi açık işletme yöntemi ile basamaklar oluşturularak ve delme-patlatma yapılarak gerçekleştirilecektir. Üretim işlemleri; bitkisel toprağın sıyrılması, nakliyesi ve depolanması ile başlamakta daha sonra üretim yapılacak bölgede delici yardımı ile delikler delinecek ve bu deliklere yerleştirilecek olan patlayıcı madde ile malzeme patlatılarak gevşetilecektir. Gevşetilmiş olan malzeme ekskavatör yardımı ile sökülecek ve kamyonlara yüklenerek 390.000 ton/yıl miktarı Kırma- Eleme Tesisine sevk edilecektir. 410.000 ton/yıl malzeme de stok alanına sevk edilecek ve talepler doğrultusunda satışa sunularak ihtiyaç bölgelerine sevk edilecektir. Söz konusu sahada toplam 20 personel ile 10 ay, ayda 26 gün, günde tek vardiya (8 saat/gün, 08:00-17:00 arasında) olacak şekilde çalışma yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.