GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Kasım 2022 Salı 08:41

Üretimin başkentinden 'acil' çağrı… ‘Beyaz altın’ azapta!

Ege Bölgesi’nin en bereketli ovalarından Söke Ovası’nda pamuk hasadı sürüyor. Hasat döneminin sona ermek üzere olduğunu söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri,” Ülke genelinde toplamda 1 milyon tonun üzerinde hasat bekliyoruz. Rekoltede artış olsa da üretici hasattan memnun değil. Mazot fiyatları 28 liraya çıktı, Pamuk fiyatları düştü, 25 liranın üzerinde olmalı. Üretici girdi maliyetleri ise yüzde 200- 300 oranında arttı. Çiftçi işin içinden nasıl çıkacak?” diye sordu.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-Uzun yıllar sonraüreticiler yüzünü yeniden pamuğa döndü. ‘Beyaz Altın’ın başkenti Söke’de 70 bin dönüme pamuk ekildi. Böylece pamuk buğdaydan sonra en çok ekilen ikinci ürün oldu. Bu sene rekoltede artış görüldüğünü ve ekim alanlarının arttığını söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri artan maliyetler dolayısıyla tüm üreticilerin zor durumda olduğunu ifade etti.

‘ÜRETİCİ NASIL AYAKTA DURACAK?’
2021 yılında mazotu 7 TL’den gübreyi 6 TL’den alarak pamuğu ürettiklerini söyleyen Tanyeri 2022’de mazotun 28 liraya yükseldiğini ifade ederek “2021 yılında pamuğu 12 TL’den sattık. 2022 yılında ürettiğimiz pamuğun mazotunu ortalama 26 TL’den, gübreyi 18 TL’den alarak ürettik. Biz en az pamukta 25 TL’nin üzerinde fiyat bekliyorduk. Pamuğu 14 ile 16 TL’den satmaya çalışıyoruz. 28 TL’ye mazot al, 14 TL’ye pamuk sat. Üretici bu şekilde nasıl ayakta duracak?” diye sordu.

‘PAMUK FİYATLARI 25 TL’NİN ÜZERİNDE OLMALI’
Pamukta prim desteğinin önemini vurgulayan Mustafa Tanyeri “Bizim en az 3 TL prim talebimiz vardı. Ancak açıklanan prim 1 lira 10 kuruş.Geçen yıllarla aynı fiyatta kaldı. 1 lira 10 kuruşluk destek ile sürdürülebilir bir pamuk üretiminden söz edemeyiz. Pamuk üretimi çok maliyetli… Maliyet arttıkça risk de artıyor. Biz bir kilogram pamuğu 16,5 TL’ye mal ettik. Şu anda pamuk fiyatları itibarıyla 14 TL’ye düştü. Zararımız kilogram başına 2,5 TL. Pamuk fiyatları 25 TL’nin üzerinde olmalı. Üreticiyi tatmin edecek rakam ancak bu şekilde olur. Devletin verecek olduğu prim 1 lira 10 kuruş primi de fiyata dahil etsek de yine zararına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET DESTEĞİ YETERSİZ’
Tanyeri son olarak, “Toplamda, tüm ülkede  1 milyon tonun üzerinde, Söke Ovası’nda ise 160- 170 bin ton arası pamuk bekliyoruz. Devletin destekleri de bu yıl artan maliyetler göz önüne alınarak gerçekçi olarak artırılmalı. Geçen yıl litresi 5 lira olan mazot şu an 28 lira, gübre kilosu 5 liraydı bu yıl 18 lira arasında, ilaçlarda da yüzde yüz ile yüzde iki yüz artış oldu. Ayrıca tohumlar da yüzde yüz arttı. Bu üç girdinin fiyatını düşüremezsek üretimde de büyük sıkıntı olur. Devletten tek beklentimiz üretim konusunda bizi desteklemesidir. Devlet desteği çok yetersiz. Bunun yolu da maliyetlerin düşürülmesidir” diye konuştu.