GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
24 Ağustos 2021 Salı 12:59

Üreticiler, hırsızlarla baş edemiyor… Sopalı incir nöbeti!

Hırsızlarla üç kez karşı karşıya geldiğini ancak her defasında kaçmayı başardıklarını anlatan üretici Tansel Önder, “Motosikletli ekipler kurduk, bölgede devriye geziyor. Hırsızlar yakalanıyor, yasadaki boşluk yüzünden serbest bırakılıyor. Kapkaçta olduğu gibi ürün hırsızlığıyla ilgili de yasal düzenleme gerekiyor. Milletvekillerini göreve çağırıyorum” diyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Aydın’da incir bahçelerine dadanan hırsızlar, yine üreticilerin uykularını kaçırıyor. Üreticiler, gece ve gündüz bahçelerinde, çevrede ellerinde sopalarla nöbet tutarken, bazı üreticiler özel koruma ekipleri oluşturdu. Jandarmanın, silahlı nöbetçilerin silahlarına el koyması, yakalanan hırsızların yasal boşluk nedeniyle mahkemede serbest bırakılması, üreticilerin tepkisine neden oluyor.

HIRSIZLAR YAKALANIYOR, SONRA SERBEST BIRAKILIYOR
Germencikli incir üreticisi, işadamı Tansel Önder, kendisinin üç kez hırsızlarla karşı karşıya geldiğini, yakalamaya çabalarının sonuçsuz kaldığını, hepsinin her defasında kaçmayı başardığını anlattı. Bir zamanlar kapkaçın yasada yeri olmadığını, ancak yapılan düzenlemeyle suç teşkil edilmesi üzerine kapkaçın bittiğini örnekleyen Tansel Önder, “Ürün hırsızlığı için de yasada bir düzenleme yapmak şart oldu. Milletvekillerine, Cumhurbaşkanına, bu ülkeyi yöneten herkese bu konuda sorumluluk düşüyor ve herkesi göreve davet ediyoruz” dedi.

ÇİFTÇİ, KENDİ BAHÇESİNE GİRMEYE KORKUYOR
Çiftçilerin, kendi bahçelerine girmeye korkar hale geldiğinin altını çizen Tansel Önder, şu bilgileri aktardı:

“Kolluk güçleri de çaresiz. Çünkü onlar da yasaları uygulamak zorunda. Jandarmanın, polisin elini güçlendirecek yasal düzenlemelere acilen ihtiyaç var. Hırsızları yakala, beş dakika sonra serbest kalsın! Böyle olmaz. Bugün itibariyle çiftçilerin en büyük sorunu, incir hırsızlarıdır. Kuraklık, şiddetli yağmur, dolu ve diğer doğa olayları Allah’ın takdiridir ama ürünlerin çalınması, pekala önüne geçilebilecek bir sorundur. Plakasız motosikletli, araçlı hırsızlar ortalıkta cirit atıyor. Bütün gece silah sesleri duyuyoruz, rahatsız oluyoruz. Bu durum, ne Aydın’a, ne Germencik’e yakışıyor. Önlem alınmazsa, vahim sonuçların doğmasından çekiniyorum.”

HIRSIZLARI TEŞVİK EDEN TÜCCARLAR VAR
Bazı tüccarların, hırsızların incir çalmalarını teşvik ettiği yönünde duyumlar aldıklarını öne süren Tansel Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl hırsızlık vakaları üçe katlandı. Gaziantep’te Antep fıstığı, Ayvalık’ta zeytin, Aydın’da incir hırsızlığı, tüm hızıyla devam ediyor. Kapkaç örneğindeki gibi ürün hırsızlığını bitirecek, bunu suç olarak kabul edecek bir yasal düzenleme yapılmazsa, biz bu sorunu her yıl yaşamaya devam ederiz. Hırsızları teşvik eden tüccarlar olduğunu duyuyoruz. Hırsızlık malı olduğunu bildikleri halde o ürünü alıyorlar. Neden? Çünkü kilosu 30 lira olan inciri, 10 liraya satın alarak büyük kazanç sağlıyorlar. Yetkililere sesleniyoruz; derdimize çare bulun. Hırsızlarla mücadele etmekten yorgun düştük. Devlet, hırsızlara karşı bizi koruyacak tedbirleri acilen alsın.”