GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Mayıs 2018 Çarşamba 14:44

Ünlü profesör İzmir’deki depremler için konuştu: O bölgeye taşının!

İzmir ve Ege bölgesinde yaşanan son depremler endişelere neden olurken konuyu değerlendiren Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yeni yapıların deprem riski daha az olan Yamanlar Dağı bölgesine yapılmasını tavsiye etti.

Mehmet Emin AL / EGEDESONSÖZ- Son 3 günde İzmir, Manisa ve Muğla’da art arda depremlerin meydana gelmesi akıllara “Ege’de büyük bir deprem mi yaşanacak?” sorusunu getirdi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yaşanan depremleri Egedesonsöz’e değerlendirdi.

2018-2019’DA BİR DEPREM OLABİLİR
Prof. Dr. Ercan “İzmir Menderes’teki gibi 3.8’lik depremlere deprem demiyoruz. ‘Depremcik’ diyoruz. Küçük depremler büyük depremlerin habercisi olmaz. Büyük depremler küçük depremlerin habercisi olur. Yer kabuğundaki gerginlikler nedeniyle meydana gelir ki İzmir’de Ege’de bu gibi küçük çıtırdayan depremler olur. Ama Türkiye’de 2018-2019’da bir deprem olabilir.

- İZMİR BEŞİK GİBİ: ART ARDA DEPREMLER!

İZMİR İÇİN ADRES: YAMANLAR DAĞI
Ege Bölgesi genelinde yapılar 6.7 büyüklüğüne kadar dayanır. İzmir’in yapıları 6.5 büyüklüğündeki depremlere dayanıklıdır ancak Karşıyaka’da Bostanlı, Mavişehir, Çiğli, buradaki yapılar deprem açısından kötü yapılaşmalardır. Özellikle Bayraklı ve Bornova arasındaki yerlerde yapılan yeni yapılar oldukça kötü yapılardır. Karşıyaka’da Yamanlar Dağı var. İnsanlara yaşam alanı oluşturulmalı ve yapılar Yamanlar Dağı taraflarına taşınmalı. Deprem açısından doğru olan budur. Örneğin Karşıyaka Stadı’nı yıktınız, yenisini gidin Yamanlar’a yapın. Yenisini niye aynı yere yapacaksınız? Olmamalı, AVM mi yapacaksınız? Yapılacaksa bunu aynı şekilde deprem açısından daha güvenli diyebileceğimiz Yamanlar’a yapın” dedi.

İZMİR’E İHANET EDİLDİ
Ercan, İzmir’in özellikle Bayraklı ilçesi sınırları içerisinde yüksek binalara dair ise çarpıcı ifadeler kullandı. Deprem Bilimci Ercan konuşmasını şu sözlerle sündürdü:

“Bayraklı Bornova arasındaki yapılaşma akıl alır gibi değil. Sanki orada hiç insan yaşamayacak gibi. Deprem açısından oldukça riskli bir bölgedir. İstanbul’dan müteahhitler gelip İzmir’i de İstanbul gibi yapmaya çalışıyor. Olmaz kardeşim İzmir’in kendi tarihi yapısı, doğası var. İzmir’i kötü günler bekliyor. Zemin ve yapı açısından depremselliği göz önünde bulundurduğumuzda bu bölge dolgudur, depremin büyüklüğünü ortalama 3-4 kat daha fazla hisseder.  Yapı yasaklı olması gerekirken çok katlı yapılar görüyorsunuz. İzmir’e ihanet edildi, İzmir bunun bedelini öder” dedi.