GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Mayıs 2017 Cuma 08:45

Üniversite’den ‘Çeşme faciası’ raporu: Kazanın canlılara etkisi...

Çeşme’de geçtiğimiz Aralık ayında Lady Tuna isimli geminin karaya oturması sebebiyle oluşan çevre felaketi ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından ekolojik zararların belirlenmesi için hazırlanan rapor tamamlandı. Hazırlanan raporda su değerleri ve kalitesi için ‘standartlara uygundur’ denildi.

Ender ALDANMAZ EGEDESONSÖZ - Çeşme’de Lady Tuna gemisinin karaya oturması sonucu gemiden sızan yakıt çevre felaketine neden olmuştu. Yaklaşık 50 ton yakıt denize sızarken ülkemizin önemli plajlarından olan ve yurttaşlardan büyük rağbet gören Ildır ve Paşa Limanı bölgesindeki yoğun temizlik çalışmaları sürdürüldü.

Aralık ayından bu yan yapılan çalışmalar ile ilgili olarak yaz sezonu öncesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda denizdeki su değerleri ve kalitesi yönetmeliğe ve insan sağlığına uygun bulunduğu vurgulanmıştı.

16 AYRI İSTASYON
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ise denize sızan petrol atıklarının uzun vadeli etkilerini araştırma çalışmaları ile ilgili ilk raporun ayrıntıları belli oldu. Enstitü tarafından sahada yapılan dalış çalışmalarının yanı sıra kazadan bugüne yapılan teknik çalışmalar ele alındı. Verilerden hareket edilerek kazanın etkisinin coğrafi boyutları netleştirildi. Çalışmalarda Enstitü’ye ait Koca Piri Reis gemisi ile dalış ve gözlemleme çalışmaları yapılırken bölgede 16 ayrı referans istasyonu kuruldu.

CANLILARA ETKİSİ YOK!
Yapılan çalışmaların ardından enstitü tarafından ilk rapor hazırlandı. Raporda 16 ayrı istasyonda elde edilen verilerde denize bulaşan atıkların ‘canlılara olası etki değerleri’nin altında çıktı. PAH (Çok Halkalı Aromatik -2/3-Hidrokarbon) ve BTEX (toplam benzen, tolüen, etilbenzen ve ksilen) değerleri ile ilgili olarak Paşalimanı ve Şifne’nin bazı bölümlerinde eşik etki değerleri yüksek çıkarken değerlerin canlılara olası etkisinin bulunmadığı bildirildi.

Enstitü bu yılın Haziran ve Eylül ile Mart 2018’de izleme çalışmalarını hazırlayarak kamuoyuna duyuracakları bildirildi.