GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Ocak 2024 Pazartesi 10:08

UNESCO kentine iki taş ocağı daha yolda!

UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesi ilan edilen Kozak Yaylası’nda açılması planlanan iki taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı. Fıstıklık arazi ile bağlara açılması planlanan taş ocaklarından bir tanesinin Okçular Köyü'ne uzaklığı 183 metre olacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası'na açılmak istenen iki yeni taş ocağı daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısında bekliyor.

Omsan Mermer ve Şaşmazlar Granit şirketlerinin Kozak Kaylası’nda açmak istediği granit ocakları ile çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı. Her iki taş ocağının da Okçular Mahallesi sınırlarında yer alması dikkat çekti.

OMSAN MERMER
Omsan Mermer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 15 hektarlık alanda yıllık 12 bin 500 metreküp kapasiteli granit ocağı açmayı planlıyor. Ocağın köye mesafesi 183 metreye kadar düşecek. Proje sahasında patlatma yapılmayacağı bilgisi de verildi.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ sınırlarında kalıyor. Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ olarak kayıtlı.



Proje alanını yaklaşık 1,67 km güneydoğu yönünde Perperene Antik Kenti, yaklaşık 7,67 km güneydoğu yönünde Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni bulunuyor.

Bilecik merkezli şirket bu proje için 3 milyon 600 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrü ise 10 yıl olarak ifade edildi.  Şirketin yine Okçular Mahallesi’nde açmak istedi granit ocağı bakanlık masasında bekliyor. Söz konusu granit ocağının halkın katılım toplantısı eyleme sahne olmuştu.

ŞAŞMAZLAR GRANİT
Şaşmazlar Granit Şirketi’nin ise 15 hektarklık alanda yıllık 12 bin metreküp kapasiteli granit ocağı açmak için bakanlıktan izin istedi. Ocağın köye uzaklığı ise 1 kilometre olacak. Bu projede de hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılmayacağı ifade edildi.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ sınırlarında kalıyor. Ayrıca ocağın açılması planlanan 103 Ada, 114, 115, 116, 120, 121, 127, 128, 129, 132, 133 numaralı parseller Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ ve ‘bağ’ olarak kayıtlı.



Proje alanını yaklaşık 1,91 km güneydoğu yönünde Perperene Antik Kenti, yaklaşık 7,62 km güneydoğu yönünde Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni bulunuyor.

Ankara merkezli şirket proje için 3 milyon 600 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrü ise 10 yıl olarak ifade edildi. Şirketin Okçular Mahallesi sınırlarında ayrıca bir granit ocağı da bulunuyor.