GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Temmuz 2024 Salı 08:46

UNESCO Kenti’nde yeni SİT kararları… Çivi bile çakılamayacak!

UNESCO kenti Bergama Çobantepe’de milattan önce 4’üncü ve 3’üncü yüzyıllardan kalma olduğu düşünülen sur ve mekan kalıntıları bulundu. Alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ – İzmir’de arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Son olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bergama yeni tarihi kalıntılar bulundu.

İlçenin Kaleardıcaber Mahallesi’nde yer alan ve Çobantepe olarak bilinen bölgede sur duvarları ve bir takım mekan kalıntıları bulundu. Milattan önce 4’üncü ve 3’üncü yüzyıla ait olduğu düşünülen yapıların olduğu bölgede bir çiftlik olduğu da tahmin ediliyor.

Hazırlanan kurul raporunda “Kaleardıcaber Mahallesinin güneyinde yer alan Çobantepe dereyatağına hakim bir noktada yer almaktadır. Ulaşılması zor kayalıklardan oluşan Çobantepe üzerinde sur duvarına işaret eden güçlü duvarlar ve bir takım mekan kalıntıları tespit edilmiştir. Alanda bulunan seramik malzemelerden yerleşimin M.Ö. 4. ve 3. Yüzyıllara ait olduğu kanısına varılmıştır. Ayrıca Çobantepe'nin kuzeydoğusunda olasılıkla bir çiftlik kalıntısına ait olabilecek yoğun kiremit parçalarına rastlanmıştır. Söz konusu alanlarda yapılacak bilimsel kazı ve çalışmalar sonrasında alanın dönem ve işlevi hakkında daha net verilere ulaşılabilecektir.” ifadeleri yer aldı.



ARKEOLOJİK SİT İLAN EDİLDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yapılan incelemeler sonucunda tapuda ormanlık ve tarım alanı olan bölgenin bir kısmını 1’inci derece arkeolojik SİT bir kısmını da 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan etti.

Karar tapuya şerh olarak düşülecekken bölgede bakanlık izni olmadan bölgede çalışma yapılamayacak. Bölgeye taş ocağı ve benzeri herhangi bir işletme açılmayacak. Ayrıca bölgenin koruma amaçlı imar planları da hazırlanacak. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.