GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
20 Nisan 2017 Perşembe 19:00

TÜSİAD’dan İzmir’e girişimcilik övgüsü

TÜSİAD’ın Kurum İçi Girişimcilik Buluşmaları, EGİAD'ın ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleştirildi. İki ayrı oturumda gerçekleşen toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, İzmir'i kurum içi girişimcilik konusunda temel bir yerde gördüklerini söyledi.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - TÜSİAD tarafından gerçekleştirilen Kurum İçi Girişimcilik Buluşmaları, İzmir’de Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İzmir ve çeşitli illerden gelen işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmaları EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter ile TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Girişimcilik Yuvarlak Masa Lideri Murat Özyeğin tarafından yapıldı. Etkinlikte ‘Kurum İçi Girişimciliğin ABC’si’ ve ‘Nereden Başlamalı? Nelere Hazırlıklı Olmalı’ başlıklı iki ayrı panel düzenlendi.

‘İZMİR GİRİŞİMCİLİK RUHU İLE ÇOK ŞEY SÖYLÜYOR’
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Girişimcilik Yuvarlak Masa Lideri Murat Özyeğin, tarafından yapılan konuşmada girişimcilikte İzmir’in son yıllarda ön plana çıktığını söyledi. Özyeğin, “girişimciliğe dayalı kalkınmayı adeta olmasa olmaz olarak gördüğümüz noktada kalkınma ve gelişim için İzmir’i temel bir yerde görüyoruz. Gençler için düzenlediğimiz “Bu Gençlikte İş Var” yarışmasında son üç yıldır en çok başvuruyu İzmir’den aldık. TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı’nı 3 yıldır İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde göndere çekiyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi, üç yıldır İzmirli girişimcilik ruhu ile ilgili çok şey söylüyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde çok önemli ve verimli toplantılar geliştirdik” dedi.

Toplantının hazırlık sürecinde ülkenin en önemli şirketlerindeki girişimcilik örneklerini bir süzgeçten geçirdiklerini belirten Özyeğin, “Türkiye’nin önde gelen yerli ve yabancı şirketlerin kendi içinde 11-12 sunum yaparak kendi içlerinde girişimcilik ruhunu nasıl artırabileceklerini ve gündemlerinden düşürmeyeceklerini örneklerle anlatarak yardımcı olduk. Bu örnekleri ele alarak bugünkü toplantının temelini oluşturduk. Elde ettiğimiz örneklerle EGİAD ve ülkedeki diğer önemli paydaşlarımızla bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bu panelleri devam ettireceğiz. Burada amaç, şirketler için gelişimden yana başka bir seçeneğin olmamasıdır. ABD’deki istihdamın yüzde 90’ı son 5 yılda kurulan şirketlerin sayesinde oluşturuldu. Bu çok önemli. Yeni jenerasyon yöneticileri, 1. Kuşak jenerasyon yöneticilerini birçok noktada ikna etmeye, bu değişimi tetiklemeye çalışıyor. Bu değişimi bazı zamanlar içerideki kültürel çalışmadan dolayı da sağlayamıyor. Buradaki örneklerden alarak bol bol kullanın diye arzu ediyoruz. İçimizdeki en güzel örnekleri bugün buraya toplamaya çalıştık” dedi.

İLTER: GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEMEYEN ŞİRKETLER YOK OLUR

Panelin açılış konuşmasında girişimcilik toplantısının İzmir’de yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, “İş modellerinin temelinde yer alan verimlilik ve etkinlik gibi kilit başarı faktörlerin üzerine - girişimcilik, sürdürülebilirlik, yenilik ve yaratıcılık gibi kavramların eklenmesiyle şirket yönetimlerinde yeni bir yaklaşım ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Şirketlerin, devamlılık ve kurumsal dayanıklılığını artırabilmesi için, inovasyon ve girişimcilik ruhunu organizasyonların katmanlarına yayması ve iş yapış biçimlerinin daha dinamik bir yapıya kavuşturması gerekiyor.  Değişim mühendisliği ya da yeniden yapılanma süreci, şirketlerde önce kabuk değişimi ve daha sonra da kan değişimi yoluyla organizasyonun temel yeteneklerinin güçlendirilmesini amaçlamaktadır” dedi.

Bundan 50 yıl önce Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yaklaşık % 90’ının bugün faaliyet göstermediğini vurgulayan İlter, “değişim yönetimini planlamayan, girişimcilik ve inovasyon ruhunu kurum içinde desteklemeyen, iş yapış biçimlerini kurumsal ve dinamik bir yapıya kavuşturamayan şirketlerin, çağın gerisinde kalarak yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Şirketlerin değişim yönetimini gerçekleştirebilmek için yeni jenerasyonların kendine has özelliklerini de göz önünde bulundurarak artık daha insan odaklı ve yenilikçi yönetim stratejileri ile hareket etmeleri gerekmektedir” dedi.   

İki ayrı panelde yapılan toplantıda ilkinde Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel, BASF Türkiye CEO’su Buğra Kavuncu, ING Bank Operasyon ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Görkem Köseoğlu, GE Türkiye İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz, Maxion Türkiye Operasyonları Genel Müdürü Hakan Ünlü, kurum içi girişimciliğin temel noktaları hakkında bilgiler verdi.

Panelin ikinci oturumunda Allianz Türkiye Genel Müdürü Aylin Somarsan, Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü İhsan Elgin, EGİAD Melekleri Yönetim Kurulu Başkanı ve barcın.com Genel Müdürü Ali Barçın, Koç İnovasyon Programından Sorumlu Koordinatör Murat Peksavaş ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, ‘Nereden Başlamalı? Nelere Hazırlıklı Olmalı’ konulu panelde şirket yönetiminde kurum içi girişimciliğin önemini örnekleriyle katılımcılara sundu.