GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Mart 2024 Perşembe 23:42

Türkiye ve Irak'tan bildiri: Ortak çalışma vurgusu!

Türkiye ve Irak, ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride terörle mücadele, tarım, enerji ve su gibi birçok konuda müşterek çalışma tutumu vurgulandı.

Türkiye-Irak ortak bildirisinde, "(Taraflar), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın (Irak'a yapacağı) tarihi ziyaretin başarısı için tüm çabaların ortaya konacağını teyit etmiştir. Terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdası kararlaştırılmıştır. Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK'nın, Irak'ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır" denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Güvenlik Konusunda Bakan Düzeyli Toplantı'na katıldı. Toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen güvenlik mekanizması görüşmesine ilişkin ortak sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, nisan ayında Irak’a yapacağı ziyaretin tarihi başarı için tüm çabaların ortaya konacağı belirtildi. Erdoğan'ın 12 yıl aranın ardından gerçekleşeceği ziyarette, güvenlik koridorunun en önemli gündem maddesi olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah bu yaz, Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturacağız. Irak-Suriye sınırları boyunca 30-40 kilometre derinliğinde güvenlik koridoru oluşturacağız" demişti.