GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mart 2017 Cuma 11:45

Türkiye'nin ilk 'Slow Food' köyünde taş ocağı isyanı!

Avukat Şehrazat Mercan, Germiyan’da yapılması planlanan ve 10 yıldır devam eden süreçte mahkemelerin verdiği iptal kararlarına rağmen faaliyetine devam eden taş ocağı için, bakanlığa son bir uyarı yazısı gönderdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Yarımada Bölgesi’nin en önde gelen ilçesi Çeşme’de yer alan, Türkiye'nin ilk ve tek Slow Food köyü olan Germiyan'da, kalker ocağına ilaveten kırma eleme tesisinin yapımına karşı girişilen hukuk mücadelesi devam ediyor.

Süreçte, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tesis için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararlarının mahkemelerce 3 kez iptal edilmesine rağmen faaliyete devam edilmesi bölge halkını isyan ettirdi.

Çevreci avukat Şehrazat Mercan mahkeme kararlarına rağmen faaliyetine devam eden ocağa gerekli müdahalenin yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Faaliyetin durmaması halinde savcılığa şikayet dilekçesi vereceklerini belirten Mercan bölge halkının durumdan mağdur olduğunu da ifade etti.

İPTAL KARARINA RAĞMEN TESİS FAALİYETİNİ SÜRDÜRÜYOR
Mahkemenin aldığı ilk iptal kararının 2007 tarihinde olduğunu vurgulayan ve Germiyan Mahallesi Muhtarı Şadan Kaya’nın vekaletini üstlenen avukat Şehrazat Mercan, bakanlığa yazdığı yazıda, “Süreçten de anlaşılacağı üzere, Bakanlığınızca verilen ÇED olumlu kararları, mahkemelerce iptal edildiği halde, hukukun defalarca önünden arkasına dolanarak, bahse konu tesisin faaliyetini sürdürmesi sağlanmıştır” dedi.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA ŞİKAYETTE BULUNACAĞIZ!
Mercan, “Evvelemirde, mahkeme kararlarının uygulanmaması, uygulamamak için aynı yere, aynı tesise yeni ÇED olumlu kararları verilmesi, açıkça Türk Ceza Kanunun, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturmaktadır. Bu defa, Bakanlığınızın veya İzmir Çevre ve Şehircilik İI Müdürlüğü'nün sitesinde hiçbir yeni ÇED karar duyurusu yapılmadan, ocak ve tesis yeniden çalıştırılmaya başlanmıştır. Süreçte davalar açan ve bu ocak ve tesislerden muzdarip olan müvekkilim ve köylüler, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) ve Alo Çevre Hattı’na şikayetlerini iletmişlerse de sonuç alamamış. Oysa, mahkemelerin iptal kararlanın tümü, ocak ve kırma eleme tesisine 300 metre mesafeden başlayan, geniş zeytinlik alanların bulunması ve bu tesisten çıkan tozun zarar vereceği olgusudur. Bu tesisin yeni yeni kararlar ile çalıştırılması, zeytinlik alanlara, tarım alanlarına ve köydeki insanların sağlığına zararlılığını arttırmaktadır. Bu sebeple şikayetlere ve mahkeme kararlarına rağmen, bahse konu ocak ve kırma eleme tesisinin faaliyetinin hangi işlem veya sebep ile çalıştırıldığının tarafımıza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında açıklayıcı olarak bildirilmesini, mahkeme kararlarının uygulanması gereği ocak ve kırma eleme tesisinin bir an önce kapatılmasını, talep ettiğimiz işlemlerinin yapılmaması ve mahkeme kararlarının uygulanmamasının sürdürülmesi halinde, ilgili ve yetkililer hakkında görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğu için Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunacağımızı belirtiriz” ifadelerini kullandı.