GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Aralık 2022 Perşembe 08:40

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden çağrı: Çip süresini uzatın!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği de kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi sürecinde çok büyük bir çoğunluğun bu işlemi yaptıramadığına vurgu yaparak, çip takma süresinin uzatılmasını talep etti. Birlik, bu talebin Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildiğini duyurdu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan’ın bir süre önce yaptığı, “Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesiyle ilgili süre altı ay uzatılsın” çağrısı, Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından yinelendi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, uzatma süresiyle ilgili bir tarih yer almadı. Ancak 31 Aralık’ta sona erecek süreçte kedisine, köpeğine çip taktırmayan 2,5 ile 3 milyon arasında insanın cezai işlemle karşılaşacağına vurgu yapılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı’na süre uzatımıyla ilgili talebin iletildiği ifade edildi.

SADECE 922 BİN 545 HAYVAN ÇİPLENDİ
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“bilindiği gibi kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesine ilişkin son uygulama tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. 21 Aralık itibariyle sistemden alınan son sayılara göre tüm ülkede toplamda 525 bin 434 kedi, 397 bin 111 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 922 bin 545 hayvan kimliklendirilmiştir. Net rakam bilinmese de 4 ile 6 milyon arasında sahipli küçük evcil hayvan varlığından söz edilmektedir. Bu durumda kimliklendirilen sahipli hayvan sayısı, toplamın ancak yüzde 25’i kadardır. Kayıt altına alınan sayı ve mikroçip temininde yaşanan sıkıntılar da göz önüne alındığında, kimliklendirme için verilen sürenin yetmeyeceği açıktır. Diğer taraftan tahmini hayvan sayısına göre hesaplandığında yaklaşık 2,5-3 milyondan fazla vatandaşın cezai yaptırımla karşı karşıya kalması olasılığı bulunmaktadır.”

UYGULAMANIN BAŞARIYA ULAŞMASI İÇİN SÜRE UZATILMALI
“Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak uzun zamandan beri tekrarlanan bir konuyu tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Serbest veteriner hekimler her zaman olduğu gibi bugün d hastaları için tüm zorluklara rağmen, hem hayvan sağlığı hem toplum sağlığı için evrensel hekimlik değerleri çerçevesinde hizmet vermeye çalışmaktadırlar. Ancak bu olayda da yaşanan sorunlar nedeniyle hasta sahipleri ile karşı karşıya gelmektedir. Aynı şekilde Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan veteriner hekimler de hem sayıları hem de mikroçip takma gibi invaziv bir işlemi fiziki koşulları uygun olmayan ortamlarda yapmaya çalışmaları nedeniyle hem kendileri hem de hastaları açısından yaşanan zorlukları göğüslemeye çalışmaktadırlar. TVHB ile Odalar olarak düzenlemenin başarıya ulaşması için her türlü gayret ve işbirliğimiz devam etmektedir. Bununla birlikte meslektaşlarımızın ve hayvan severlerin karşı karşıya kaldığı bu zor durumun düzeltilmesi ve getirilen uygulamanın hedefine ulaşabilmesi için sürenin uzatılması talebimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”